Hlavní obsah

Nejsilnější bouřky se přes východ České republiky přeženou v noci na úterý

Na východě Česka hrozí v pondělí večer bouřky a přívalové srážky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Silné bouře podle předpovědi dorazí v pondělí večer na východ Česka. Hrozí přívalové srážky kolem 35 milimetrů, kroupy a nárazy větru až 90 kilometrů v hodině. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Článek

Přes Česko bude podle meteorologů v pondělí a v noci na úterý dále k východu postupovat zvlněná studená fronta. „Zejména ve východní polovině území se v pondělí později odpoledne a večer ojediněle vyskytnou silné bouřky,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od pondělních 18:00 do úterních 2:00 pro regiony Kostelec nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji a pro celý Pardubický kraj, Vysočinu, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. „V kombinaci s vydatnějším deštěm se suma srážek může v tomto období ojediněle pohybovat od 20 do 60 milimetrů,“ uvedli meteorologové.

V souvislosti s tím upozorňují na ojedinělé rozvodnění menších toků a zatopení níže položených míst. Vítr může lámat větve, lidé by se měli mít na pozoru také před blesky a úrazy od padajících nebo poletujících předmětů.

Jak se bouřky přes území České republiky přeženou, ukazuje animace v úvodním videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované