Hlavní obsah

Nejsledovanější událost roku? Úvodní zápas Angličanů na MS porazil královskou svatbu

Foto: Profimedia.cz

Zápas Anglie s Tuniskem předčil ve sledovanosti i svatbu prince Harryho.

Reklama

Zápas Anglie proti Tunisku přinesl kromě vydřeného vítězství Angličanů ještě jeden zajímavý fakt. Ve Spojeném království šlo o nejsledovanější televizní přenos roku. Porazil i ostře sledovanou královskou svatbu. V televizi zápas světového šampionátu zhlédlo 18,3 milionu lidí, další tři miliony pak přenos sledovaly na internetu.

Článek

Zápas Angličanů s Tuniskem sledovalo na britské stanici BBC 69 procent všech diváků. Zájem o mistrovský šampionát v Rusku je tak v Anglii očividně enormní. Málokdo však čekal, že první zápas Albionu k obrazovkám přitáhne víc diváků než jiná ostře sledovaná akce letošního roku. Představení týmu trenéra Garetha Southgata sledovalo v jeden moment 18,3 milionu diváků.

K tomu je potřeba připočítat i další tři miliony lidí, kteří si zápas pustili na internetu. Že Anglii zachvátila doslova fotbalová horečka, bylo zřejmé i z Twitteru. Z dat sociální sítě vyšlo najevo, že fotbaloví fanoušci své emoce hojně sdíleli. Největší vlna příspěvků přišla, když kapitán Harry Kane vstřelil v první minutě nastavení gól, který byl nakonec vítězný.

Za jednu minutu na Twitteru přibylo na 52 tisíc příspěvků, což je vysoce nad průměrem této sociální sítě. Uživatelé Twitteru byli nadprůměrně aktivní i u úvodního Kaneova gólu a vyrovnávacího gólu Tunisana Sassiho. Nutné je ale říct, že aktivita u vítězné střely byla dvojnásobná.

Svatba price Harryho a americké herečky Meghan Markleové tak přišla o post v Británii nejsledovanější akce roku. Obřad ve Windsoru sledovalo takřka 18 milionů lidí. Jenže jak svatbu prince Harryho, tak představení Angličanů na šampionátu v Rusku porazila ve sledovanosti ještě jiná událost, a to dokonce až z roku 2011.

Víc než dvacet milionů lidí v dubnu 2011 sledovalo svatbu prince Williama a Kate Middletonové. Otázkou je, zda i tuto hranici angličtí fotbalisté nepřekročí. Napříč celou Anglií je sledují miliony lidí toužících po úspěchu. Vydřená výhra v prvním zápase by mohla k obrazovkám v příštích duelech přilákat ještě víc diváků.

Reklama

Doporučované