Hlavní obsah

Nejsme v Rusku, abychom řídili počasí. My se s tím popereme, říká Punčochář

Jan Punčochář věří, že toto otevření zahrádek už je trvalé a odteď bude v gastrobyznysu už jen lépe.

Reklama

Párty stany, teplé deky, nebo hořáky. Restauratéři se na dnešek, kdy mohou po 150 dnech otevřít alespoň své zahrádky, nachystali. Ve skladech mají potraviny za desítky tisíc a tak doufají, že otevření je trvalé.

Článek

Odpolední maxima 13 stupňů, vítr a déšť - předpověď na pondělí 17. května – den, ve kterém mohou restaurace po 150 dnech znovu otevřít. Zatím jenom zahrádky. I tak jsou ale restauratéři natěšeni.

„Sklady máme doplněné, všechny zaměstnance jsme stáhli a těší se do práce,“ říká známý šéfkuchař a majitel restaurace U Matěje Jan Punčochář. V jeho případě zahrádka představuje 30 procent kapacity podniku – tedy asi 60 lidí.

Kromě investic do zásob na sklad musel podnik investovat právě i do nepříznivého počasí.

„Nejsme v Rusku, abychom uměli počasí zařídit. U nás prší už teď. Samozřejmě, že nám to nehraje do karet, ale musíme se s tím poprat. Máme stany, které jsou otevřené, máme hořáky a deky. Jsme tedy připraveni na sychravé počasí, ne na deštivé,“ říká Punčochář.

Vypůjčené stany, deky a hořáky

Zatímco stany má restaurace jenom půjčené a chce je při plném otevření opět dát pryč, do dalšího vybavení musela investovat. Dalších 70 tisíc pak stálo naplnění skladu - i kvůli současným omezením je v něm asi třetina zásob co jindy. „Naše ceny zůstávají stejné,“ dodává Punčochář.

Firmě zatím zůstali i všichni dodavatelé. „Právě oni ale byli ve velmi složité situaci a problémy mají opravdu velké. Mnozí z nich dováží jenom do restaurací. Přesto nemám zprávy, že by některý z našich dodavatelů skončil,“ říká Punčochář.

Na pondělí má zahrádku obsazenou prostřednictvím rezervací už z padesáti procent. A věří, že už bude jen dobře.

Další zavření už ne

„Věřím, že už to bude definitivní otevření a že bude jenom lépe,“ říká Jan Punčochář s tím, že si neumí představit, že by měl znovu zase zavírat.

Ví, o čem mluví, v prosinci měl také naplněný sklad a restauraci nachystanou na vánoční shon. Nejprve přišlo výrazné omezení v podobě kratší otevírací doby, následně úplná uzavírka. Restaurace tehdy měla sklad plný na maximum - za zavezení potravin a čerstvé zeleniny, které už nevyužila, tehdy zaplatila dvě stě tisíc korun.

Reklama

Doporučované