Hlavní obsah

Nejstarší kandidát ve volbách: Nelze mít oproti Německu třetinové mzdy

Foto: ČSSD

Sociální demokrat Emil Vašíček.

Reklama

Ačkoli je mu už 90 let, kandiduje Emil Vašíček do Poslanecké sněmovny. Ve Středočeském kraji je na 16. místě kandidátky ČSSD.

Článek

Důchod tráví v Dolních Beřkovicích, kde vede tělovýchovnou jednotu Sokol. Do České strany sociálně demokratické vstoupil až coby senior, v roce 2006. V Mělníku je členem okresního předsednictva strany, které ho také nominovalo na kandidátku.

„Tahle vláda udělala pro důchodce nejvíce za posledních pětadvacet let,“ říká Emil Vašíček a je to podle něj důvod, proč by i po volbách měla ČSSD o vládnutí s ANO uvažovat.

Nejstarší kandidát letošních voleb si uvědomuje, že jeho kandidatura z 16. místa je bez šance na úspěch, přesto říká, že jeho prioritou by bylo hájit zájmy zaměstnanců, aby byli ohodnocováni stejně dobře jako ti v Německu.

Jste jedním ze dvou nejstarších kandidátů ve volbách do Poslanecké sněmovny. Co vás v 90 letech táhne do politiky?

Za prvé si myslím, že mám obrovské zkušenosti z hlediska politické a odborné činnosti. Jsem tak trochu mimo své odborné profesionalizace, protože mám vystudovanou vojenskou akademii, obor dělostřelectvo a raketová technika, a rovněž jsem vystudoval Karlovou univerzitu, obor psychologie na Filozofické fakultě.

V této oblasti jsem dlouho přednášel, zaměřoval jsem se na systém řízení v Baťových firmách. On už od učňovského školství dělal psychické testy a už ve škole vybíral mistry. Byl to systém řízení přijatelný i pro zaměstnance a zároveň měl logiku - mistr je hospodářský pracovník a je nejdůležitější v oblasti kvality práce a řízení zaměstnanců. Celá řada významných podniků tenhle systém používá, například Siemens, kde jsem vybíral generálního ředitele.

A co se týče těch zkušeností politických?

Jsem již několik let v okresním výboru v Mělníku a nějakým způsobem jsem se podílel na tom, aby sociální demokracie plnila svoje poslání pro pracující. Aby nebyla služkou pro někoho jiného. Vznikla pro pracující - aby pracovala pro jejich práva, obhajovala jejich mzdy, aby byly alespoň slušné a dostačující pro žití jejich rodin. To se celou řadu let nedařilo. Ale musím říct, že v současné době se to v oblasti sociální, důchodů a péče o rodiny přece jenom daří nejlépe za posledních třicet let.

Z těchto důvodů, když mi to nabídli v rámci okresu, jsem si tedy říkal, že budu kandidovat. Nejenom do počtu. Ale nepočítám s tím, že budu zvolen.

Vy jste dlouhodobým členem ČSSD, jste spokojen s aktuálním vedením strany?

Někdy jsem spokojený, někdy mám zásadní připomínky.

Jaké zásadní připomínky?

Jedna z nich je, že někdy strana neobhajovala zaměstnance v těch posledních letech. Zaměstnanci často pracují za 30procentní mzdu, než je to třeba v Německu.

Ale zároveň jsem zdůraznil, že v oblasti sociální se podařilo za poslední čtyři roky udělat nejvíce. Zvýšila se minimální mzda, která přes dvacet let byla osm tisíc. To nebyla mzda, to byla žebračenka.

Takže rozhodnutí vládnout s ANO hodnotíte pozitivně?

Alespoň v téhle oblasti hodnotím pozitivně, že minimální mzda se zvýšila. Měla se zvýšit na 18 až 20 tisíc, aby se za další dva až tři roky mohla zvednout na pětadvacet. Abychom nebyli považováni za zemi, která hluboko zaostává za okolními státy. A to zaostáváme, můžu uvést příklad: U nás na Mělnicku zaměstnavatel se šesti sty zaměstnanci nedovolí, aby tam byla odborová organizace. A zaměstnanci pracují za třicet procent mzdy, kterou dostávají ve stejné firmě v Německu. A přitom je to jedna z největších firem v oboru ve střední Evropě.

Z vašich slov je zřejmé, že kladete důraz na ochranu práv zaměstnanců, sám jste už ale důchodce. Co udělala současná vláda pro důchodce?

Tahle vláda udělala pro důchodce nejvíce za posledních pětadvacet let. Přece jenom se důchody zvedly významně. Ale nesouhlasím s tím, aby se to přidávalo podle zásluhovosti, tedy podle toho, jakou jsem měl práci a podobně. Není správné, aby se těm, kteří mají důchod 12 tisíc korun, přidalo šest set, a ten, který má důchod třicet tisíc, aby se jim přidaly dva tisíce.

Ne všichni v ČSSD ale byli v uplynulém období nadšení z toho, že je strana ve vládě s ANO. Jaký je váš názor na Andreje Babiše?

V některých věcech, i v té sociální oblasti, podpořil správné věci, ale mohl podpořit daleko víc. Jako předseda vlády své poslání splnil i v rámci Evropské unie. Měl by ještě trošku přitvrdit, aby podpory a různé dotace byly spravedlivě rozdělovány pro všechny státy. Aby některé státy neměly, jako třeba v zemědělství, obrovské přednosti a vyšší dotace. To by v Evropě nemělo existovat, mělo by to být naprosto stejné, samozřejmě s ohledem na počet obyvatel.

Takže byste klidně vládu ČSSD s hnutím ANO zopakoval?

Já si myslím, že s ohledem na ty zkušenosti, které ČSSD ve vládě s ANO získala, tak by klidně měla jít do této vlády znovu. Aby mohla obhajovat svůj program, který je dobrý.

ČSSD musí sledovat zájmy státu, jeho rozvoje a péči pro pracující. Nemůžeme dále podporovat takzvané milionářské odchody z funkcí. Je nehoráznost, že když končí ředitel státního podniku, tak dostane osm milionů, jak dostal ředitel pošty. To je něco, co neexistuje v Evropě! Pokud neobstojí ve svém poslání, tak má dostat nulu! Jestliže splnil všechno, co měl, tak má dostat tři nebo pět platů a to je všechno! Tohle by měla sociální demokracie zrušit a ne podporovat!

Poslední otázka: Jaké priority chcete, aby měla sociální demokracie na následující volební období?

Aby podporovala ekonomický růst, aby naše republika nezaostávala třeba za Rakouskem. A za další, aby tvrdě bojovala za stejné mzdy, za stejnou práci, za stejný výkon a za stejnou kvalitu práce. Aby nebyly rozdíly sedmdesát procent v některých podnicích.

Reklama

Doporučované