Hlavní obsah

Nejtěžší je to s Babišem. Je neuchopitelný, říká muž, který kontroluje sliby politiků

S Janem Tvrdoněm o tom, kdo z politiků se nejhůř ověřuje a jak vulgární je Miloš Zeman.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Vláda splnila zhruba polovinu toho, co si předsevzala, říká Jan Tvrdoň, šéf projektu Demagog.cz. Přinášíme vám přepis celého rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Léto se dá trávit různě. Jan Tvrdoň (31) spolu se svými mladými spolupracovníky z projektu Demagog.cz věnoval velkou část prázdnin neobvyklé aktivitě. Na konci čtyřletého volebního období zmapovali všechny sliby, které dala vláda premiéra Sobotky občanům. A snažili se zjistit, co všechno ministři splnili.

„Těch slibů bylo 156,” popisuje Tvrdoň. „Vycházeli jsme z vládního prohlášení a koaliční smlouvy. Nezajímalo nás, jestli ten slib vnesli do koalice sociální demokraté, hnutí ANO, či lidovci. Dívali jsme se na to jako na jejich společný projekt.”

Už v Česku někdy někdo něco takového dělal? 

Částečně ano, ale asi ne v tomhle rozsahu. Když média hodnotí úspěšnost vlády, vyberou si spíš jednotlivé věci. Třeba v sociální oblasti: Vláda slíbila, že zruší druhý pilíř, a udělala to, pojďme dál. My jsme vzali třeba všech 20 slibů, které v téhle oblasti byly.

A jak to celkově dopadlo?

Vláda splnila zhruba polovinu toho, co si předsevzala. 40 procent slibů nesplnila. A v deseti procentech je splnila částečně, udělala v nich nějaké kroky, ale nedotáhla je do konce.

V pondělí vláda rozhodla o tom, že vykoupí prasečák na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku. To je bod, který se v koaliční smlouvě ani v programovém prohlášení neobjevuje a vy jste ho tedy nemohli ani posuzovat, je to tak?

Přesně tak. V programovém prohlášení ani ve smlouvě není.

Kolik lidí na analýze pracovalo a jak dlouho?

Náš tým celkově sestává asi z třiceti lidí, na téhle analýze jich dělalo asi dvacet. Jsou to dobrovolníci, kteří tuhle bohulibou aktivitu provozují ve svém volném čase. A dělali jsme na tom zhruba tři týdny.

Nesplněný slib - zákon o referendu. Občas s tím přijde Okamura, ale to je absurdní:

Celý rozhovor s Janem Tvrdoněm.

Které nejdůležitější body podle vás vláda splnila?

Identifikovali jsme zhruba 20 slibů, které mohou být podle nás zajímavé, třeba tím, že se o nich vedla veřejná debata. Z těch splněných to může být například zvýšení minimální mzdy. Koalice chtěla, aby minimální mzda dosáhla 40 procent průměrné mzdy. A to také splnili. Stejně tak i to, že nebudou zavádět poplatky ve zdravotnictví, což bylo svého času velké téma.

Zmínil bych i důchody, což bylo velké téma ČSSD. Vláda se vrátila k valorizačnímu schématu. Za Nečasovy vlády se penze valorizovaly pomaleji.

A jaké nejdůležitější sliby podle vás vláda nesplnila?

Je zajímavé, že jsou to věci, které se dotýkají ústavy. Může to být třeba obecné referendum, věc, o které se mluví 25 let, co jej máme v ústavě. A dodnes nebylo naplněno. Měli jsme zatím jedno jediné referendum, které se v roce 2003 týkalo vstupu do EU a bylo vyhlášeno jednorázovým ústavním zákonem.

Zákon o obecném referendu byl předložen do Sněmovny, na první čtení dorazil dokonce prezident Zeman a vládu podpořil. A od té doby se nestalo nic. Zákon už víc než rok leží ve Sněmovně a nic se neděje. Respektive, pravidelně vystoupí poslanec Okamura s tím, že chce zařadit do programu vládní návrh a vláda hlasuje proti tomu. Což je trochu bizarní.

Další zajímavá věc je zpřesnění ústavy, které chtěla vláda prosadit po zavedení přímé volby prezidenta tak, aby byl zachován charakter demokracie založené na soupeření politických stran. A s tím pak už neudělala vůbec nic.

Což je zajímavé z pohledu jarní vládní krize, kdy se prezident hádal s vládou a ústavními právníky o tom, co musí a co nemusí, případně dokdy to musí udělat. Kdyby byla novela hotová, mohli jsme si hádky, kdy a jestli musí prezident někoho odvolat, ušetřit.

Registrační pokladny vláda splnila

Do jaké kategorie patří zavedení EET, vládního plánu, který v končícím volebním období vzbuzoval asi nejvíc emocí?

Je to splněný slib. EET bylo součástí většího slibu či balíku, jehož součástí byla třeba i účtenková loterie slibovaná po slovenském vzoru ČSSD. Loterie se rozběhne na podzim. Je to bod, který vláda splnila.

Z tohohle pohledu mě tedy ještě baví, že hnutí ANO nemělo EET vůbec ve volebním programu. V programovém prohlášení se ale EET objevilo a vláda ho splnila.

A měla některá z vládních stran vůbec EET ve svém volebním programu?

To je otázka. Obecně evidence tržeb či registrační poklady v programech byly, ale myslím, že tenhle konkrétní typ evidence ne.

Tuhle práci, tedy ověřování pravdivosti výroků politiků, děláte už víc než pět let. Proč to pořád děláte?

Výborná otázka. Mě osobně to baví a obecně máme pocit, že je to věc, která by se dělat měla, aby politici dostávali zpětnou vazbu a někdo upozorňoval na manipulace ve veřejném prostoru.

Zlepšuje, nebo zhoršuje se za těch pět let pravdomluvnost českých politiků?

To nejde plošně říct. Máme jen omezené možnosti a kapacity, a tak se soustředíme na členy vlády a nejvýznamnější představitele opozice. Takže moje jednoznačná odpověď zní: Nevím. Ale přijde mi to vlastně pořád stejné.

Neuchopitelný Babiš a vulgární Zeman

Kdo z českých politiků se nejobtížněji ověřuje?

Pro mě osobně asi Andrej Babiš. Má poměrně neuchopitelný projev, v němž je schopen zmínit velké množství témat ve velkém rozsahu a krátkém čase. A těch výroků je prostě hodně. Z mého pohledu mluví hodně od srdce, jak mu to přijde na jazyk. Proto jsou ty výroky komplikovanější, často řeší marginálie a obtížně se dohledávají.

Vzpomněl jsem si, jak se britský komik John Oliver ve svém pořadu obracel k lidem, kteří v USA dělají stejnou práci jako vy, a jeden výrok prezidenta Trumpa zařadil do kategorie „možná je to pravda, možná ne, možná je to úplná blbost, ale proč se tím propána vůbec zabýváme”. Nenapadlo vás někdy něco podobného?

Možná, že u některých výroků má člověk pocit: Zbláznil se ten řečník, nebo já, když to ověřuji? Na druhou stranu máme metodologii, kdy v rámci pořadů ověřujeme všechny faktické výroky. Děláme to proto, abychom nebyli vnitřně puzeni k tomu, že někomu vybíráme spíše lichotivé výroky a někomu nelichotivé.

U Olivera jsem si vzpomněl na to, jak jste ověřovali prezidentovo tvrzení, že nemluví vulgárně, a vypočítali jste mu všechny jeho vulgární výroky skoro od začátku jeho politické dráhy. Rád jsem si je připomněl, ale pak mě také napadlo: Komu to vlastně říkáte?

Prezident tehdy řekl, že nemluví vulgárně, jedině prý tehdy, když něco cituje. A to prostě není pravda. Jistě, lidé, kteří sledují dráhu Miloše Zemana od 90. let, to asi vědí. Ale naším základním cílem je dát veřejnosti fakta, která jí pomohou k informované volbě. Neříkáme, jestli je politik dobrý, nebo špatný, jen nabídneme realitu, kterou zjistíme z primárních zdrojů informací. Každou věc, kterou tvrdíme, musíme vyzdrojovat. A co pak udělají lidé, už necháme na nich. Nevnucujeme nikomu názor nebo náhled na jakéhokoliv politika či jeho politickou stranu.

Reagují politici na vaše výzkumy?

Někdy ano. Napříč politickým spektrem, kdybych měl použít jedno z největších politických klišé. Třeba tým Andreje Babiše měl tendenci dodávat nám informace, když jsme ověřovali jeho vystoupení v Otázkách Václava Moravce.

Nebo když jsme ověřovali kdysi dávno vůbec poprvé vystoupení Petra Nečase, zpracoval Úřad vlády přes víkend protianalýzu, která byla podle mě strašná. Ale udělali nám radost.

Docela často reagují politici na sociálních sítích a snaží se nám vysvětlit, co jsme udělali blbě. Což se jim moc nedaří, když ověřujete na základě primárních zdrojů, realitu nepřekroutíte.

Žádná zakázka pro politické konkurenty

Kdyby se na vás obrátil volební tým některé strany a chtěl po vás, abyste hledali jen lži, kterých se dopustil jejich politický soupeř, vzali byste takovou zakázku?

Ne. Máme přímo v etickém kodexu, že do výběru pořadů, které budeme ověřovat, nám nesmí mluvit někdo zvnějšku.  Máme dlouhodobý plán, co všechno budeme ověřovat, brzo budeme zveřejňovat ten předvolební. A toho se budeme držet.

Samozřejmě, klíčová otázka: A kdo vás platí?

Dlouhodobě spoléháme na grantové financování. V poslední době se snažíme přecházet na individuální dárcovství. Všechno najdete na transparentním účtu na našem webu.

Brzy začnou předvolební debaty, skutečná lahůdka pro milovníky politického bizáru. Těšíte se? A které debaty budete ověřovat?

Budeme se soustředit zejména na některé debaty České televize, třeba na rozhovory s lídry v Událostech, komentářích. Na ty se těším. A nově se chceme soustředit na komunikaci stran a jejich lídrů na sociálních sítích - nakolik se třeba ve svých statusech, grafikách či videích vyjadřují korektně.

A budete pak pokračovat i v prezidentské kampani? 

Rozhodně ano.

Reklama

Doporučované