Hlavní obsah

Největší černý trh s drogami na dark webu do měsíce skončí. Údajně je v moci FBI

Největší černý trh s drogami na temném webu končí.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

FBI v posledních měsících podnikala operace spojené s ilegální aktivitou na takzvaném temném webu. Stránka Dream Market, která nabízí prodej drog, nyní oznámila, že do měsíce skončí. Podle uživatelů temného webu padla do rukou FBI.

Článek

Webová stránka Dream Market, umístěná na temném webu, je největší ilegální prodejnou drog. Správce této stránky oznámil, že web po šesti letech ukončí svůj provoz. Uživatelé temného webu pojali podezření, že správu Dream Marketu převzala FBI.

FBI totiž 12. března zveřejnila výsledky dvouměsíční operace, spojené s aktivitou na temném webu. Ředitel FBI Christopher Wray sdělil, že akce byla demonstrací faktu, že bezpečnostní složky drží technologický krok s kriminálníky.

„Zločinci vždycky používali ty nejnovější technologie, aby dosáhli svého,“ řekl Wray. „Naší prací je adaptovat se a být krok napřed.“

Při akci vyšetřovatelé zabavili sedm milionů v hotovosti, v kryptoměně a ve zlatě. FBI také zatkla 61 lidí a vypnula 50 ilegálních webů.

„Ahoj všichni, jsem oficiální správce stránky Dream Market. Dream Market bude přesunut pod správu partnerské společnosti, která bude, věřím, stejně férová a čestná,“ psalo se na stránce Dream Market.

Uživatelé temného webu vidí v potencionálním zavření Dream Marketu paralelu se zavřením webové stránky Hansa Market. Aktivita webu byla zmařena v roce 2017 nizozemskou policií, která předtím sbírala informace o uživatelích stránky.

„Pozor, uvědomte si, že Dream Market je v ohrožení,“ napsal na Twitteru jeden z uživatelů temného webu. „Oznámili, že vypnou web za třicet dní. Když měla policie v rukou Hansu, třicet dní web sloužil jako návnada. Tohle jsme tu už měli.“

Temný web je součástí klasického webu, ale je přístupný pouze pomocí speciálního softwaru. Temný web spadá pod hluboký web, tedy část webu, na který se nedá dostat pomocí běžných vyhledávačů.

Reklama

Související témata:

Doporučované