Hlavní obsah

Největší české bance s úroky stoupá i zisk. Její rakouská matka vydělala o čtvrtinu víc než loni

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

České spořitelně vzrostl zisk.

Reklama

Rostoucí úrokové sazby se promítly do zisku České spořitelny. Za první tři čtvrtletí vzrostl o 1,2 procenta.

Článek

Česká spořitelna vykázala za prvních devět měsíců tohoto roku neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví ve výši 11,8 miliardy korun. Loni to bylo 11,7 miliardy. Provozní zisk stoupl o 5,4 procenta na 15 miliard korun. Podle banky k tomu došlo díky rostoucím čistým úrokovým výnosům a úspěšnému řízení nákladů.

„Ve 3. čtvrtletí jsme dosáhli několika významných úspěchů. Dokázali jsme výrazně růst v úvěrech fyzickým osobám i korporátním klientům. Za důležité považuji i meziroční zlepšení ukazatele poměru provozních nákladů a výnosů, který potvrzuje, že se nám daří zvyšovat i naši vlastní efektivitu,“ uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Zajímavý je údaj o čistém úrokovém výnosu, tedy zjednodušeně řečeno rozdíl mezi tím, za kolik banka peníze získává a za kolik je potom půjčuje klientům. Tento údaj vzrostl meziročně o 8,5 procenta.

Dá se přitom očekávat, že čistý úrokový výnos dál poroste. Úrokové sazby hypoték, ve kterých má spořitelna aktuálně rozpůjčováno čtvrt bilionu korun, totiž nyní výrazně stoupají. Zatímco ve třetím letošním čtvrtletí Česká spořitelna stejně jako další velké banky brzdila růst úroků a nepromítala do něj zvyšující se repo sazbu ČNB.

To ale v říjnu skončilo a úroky u pětileté fixace od léta poskočily z 2,49 na 3,19 procenta ročně. Na druhou stranu se očekává pokles žadatelů o klíčové úvěry na bydlení.

Ještě výraznější růst zažívá mateřská skupina Erste Group, do které kromě České spořitelny patří ještě banky v Rakousku, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku a Srbsku. Za devět měsíců letošního roku zvýšila Erste Group čistý zisk o 24,4 procenta na 1,23 miliardy eur (v přepočtu 31,8 miliardy korun).

„Vzhledem k tomu, že se v současné době většina zemí v regionu střední a východní Evropy veze na skutečně silné ekonomické vlně, podíl rizikových úvěrů dále klesal, až na 3,5 %. Krytí rizikových úvěrů je nadále vysoké a činí 70,7 procenta. Na druhou stranu máme extrémně nízké náklady na rizika, což bychom měli považovat za dar, jehož si nebudeme užívat věčně,“ okomentoval výsledky předseda představenstva Erste Group Andreas Treichl.

Reklama

Související témata:

Doporučované