Hlavní obsah

Největší městské „ghetto“ Ústí nad Labem míří k soudu. Bezdoplatkovou zónu napadla zastupitelka

Opoziční zastupitelka Ústí nad Labem dala k soudu návrh na zrušení tamní bezdoplatkové zóny.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V březnu vyhlášenou bezdoplatkovou zónou nad celým územím města Ústí nad Labem se bude zabývat krajský soud.

Článek

Ještě neuběhl ani měsíc od chvíle, kdy začala platit kontroverzní bezdoplatková zóna nad celým územím měst Ústí nad Labem a Trmicemi a už dostal soud návrh na její zrušení.

Bezdoplatková zóna je jeden z mála nástrojů, který mohou města využívat v boji s obchodníky s chudobou. Na základě opatření obecné povahy nepovolí nově se přistěhovaným lidem pobírat jednu z dávek v hmotné nouzi – konkrétně doplatek na bydlení.

S použitím toho nástroje na území celého města se nechce smířit tamní zastupitelka Karolína Žákovská (Zelení) a o zrušení požádala krajský soud. Aktuálně soud vyzývá další osoby, které se cítí bezdoplatkovou zónou dotčeny, aby se přehlásily.

Žákovská argumentuje například tím, že opatření, které si klade za cíl zejména zastavit takzvané obchodníky s chudobou, podle ní svůj cíl nesplní.

„Naopak je to opatření, které nejvíce postihuje chudé lidi, protože faktem je, že když se jim přestane vyplácet doplatek na bydlení, tak nemají kam odejít. U obchodníků s chudobou budou muset zůstat. Budou mít méně peněz a doplácet nájemné budou muset z jiných zdrojů, čímž dojde ke zhoršení jejich situace,“ vysvětluje Žákovská. V řadě případů jde podle ní o rodiny s dětmi nebo matky samoživitelky.

Dále zpochybňuje, že by zákon umožňoval použít bezdoplatkovou zónu na celé město.

„Zákon jasně říká, že oblasti musí být jasně indentifikované, musí tam být popsané ty sociálně nežádoucí jevy a v čem je spatřovaný zvýšený výskyt. Je nesmysl to aplikovat na celé město, protože tímto obecným způsobem by šlo popsat téměř každé větší město,“ dodává Žákovská.

Její krok nepřekvapil vedení Ústí nad Labem. „Podala námitky, které město zamítlo. Avizovala, že se obrátí na soud,“ řekl Tomáš Vlach, náměstek ústeckého primátora, který má bezdoplatkovou zónu na starosti.

Dodal, že vedení města nadále trvá na svém zdůvodnění, které zveřejnilo s vyhláškou. Jde například o vysokou míru zadlužení a vysoký počet exekučních řízení. Mimo to je také jedním z důvodů parazitování majitelů bytů na sociálně slabších obyvatelích.

Podobné argumenty už použilo i Kladno, pro zavedení bezdoplatkové zóny na celém území města. Středočeský kraj jako nadřízený orgán ale opatření zrušil kvůli tomu, že argumenty považoval za slabé.

Karolína Žákovská přitom tvrdí, že její návrh, který zaslala k soudu, se k rozhodnutí v Kladnu neodkazuje. Podobně ale podala podnět ke krajskému úřadu.

Samotný případ Ústí nad Labem je u krajského soudu na úplném začátku. Mluvčí nechtěla ani odhadnout dobu, kdy se návrh začne projednávat.

Proti bezdoplatkovým zónám podala ústavní stížnost také skupina senátorů kolem senátorky a starostky Radky Chmelové. Rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Reklama

Doporučované