Hlavní obsah

Největší sériový vrah v dějinách Německa dostal doživotí. Zavraždil nejméně 85 lidí

Největší sériový vrah v dějinách Německa dostal doživotí. Zavraždil 85 lidí.Video: Zdislava Pokorná , Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý německý ošetřovatel Niels Högel si za vraždu 85 lidí odpyká doživotí. Je označován za největšího sériového vraha v dějinách Německa. Dvaačtyřicetiletý Högel si už odpykává doživotí za dvě vraždy, za něž byl odsouzen v roce 2015.

Článek

Högel byl původně obviněn z vraždy téměř stovky pacientů. Oběti byly různě staré a také trpěly jinou nemocí, všechny však spojovalo zdravotní středisko, kde se nechaly léčit a ošetřovat od Högela.

Zemský soud v Oldenburgu konstatoval mimořádnou závažnost viny pachatele, což znamená, že nemůže být propuštěn dříve než za 15 let. Během soudního řízení se Niels Högel omluvil všem, kterým ublížilo jeho chování. „Chtěl bych se upřímně omluvit každé osobě, které jsem svým chováním ublížil, způsobil jsem strašné činy,“ popisuje Högelovu řeč Die Welt.

Ošetřovatel pomocí léků ovlivňujících činnost srdce přiváděl pacienty do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti. Oživit se mu je ale často nepodařilo. Některé pacienty přitom oživoval během jedné noci i několikrát.

Jeho vehementní snahu pomoci pacientům dosvědčil i Högelův bývalý spolupracovník. „Vždycky všechny odstrkoval od pacienta, kterého jsme se právě snažili zachránit,“ sdělil pro DW. „Lékaři ho dokonce za jeho aktivní přístup chválili, vůbec netušili, že by mohl mít zlé úmysly,“ doplnil.

Obhajoba trvala na tom, že Högel se dopustil vraždy v 55 případech a že ve 14 případech šlo o pokus o vraždu. V dalších 31 případech požadovala zproštění viny. Státní zastupitelství naopak tvrdilo, že je mu lze prokázat vražd celkem 97.

Högel zabíjel týden co týden, měsíc co měsíc a rok co rok a každý jednotlivý čin soud projednal, zdůraznil soudce. „Připadal jsem si jako účetní smrti,“ poznamenal soudce Sebastian Bührmann. Högelovy činy začaly vycházet na povrch v roce 2005, kdy ho jedna ze zdravotních sester načapala v nemocnici, jak manipuluje s injekční stříkačkou jednoho pacienta. Ihned poté byl obviněn ze tří vražd.

Högel byl nakonec odsouzen za vraždu 85 pacientů. Loni byl nově obžalován z vraždy dalších 98 lidí. V pěti případech obžalovaný vinu popřel a na zbylé oběti si údajně nepamatuje. Nevyloučil ale, že i v nich zabíjel. „Nepamatuji si, že bych zabíjel, ale je možné, že se to stalo,“ řekl bývalý zdravotník u soudu.

Högel je označován za největšího sériového vraha v dějinách poválečného Německa. Své oběti zabíjel v letech 2000 až 2005 na klinikách v severoněmeckých městech Oldenburg a Delmenhorst. Na klinice v Oldenburgu pracoval Högel od června 1999 do října 2002 a v nemocnici v nedalekém Delmenhorstu mezi prosincem 2002 a červencem 2005.

Reklama

Doporučované