Hlavní obsah

Navštěvovanější atrakce než Karlštejn se zdvojnásobí, bude jako šest Václaváků

Mirakulum se teď spojí s Čtyřlístkem a park oživí i figurky známých dětských hrdinů.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zábavní park Mirakulum ročně navštíví víc lidí než třeba hrad Karlštejn. Teď park zdvojnásobí svou velikost. Majitel už má připravené pozemky a začíná s výstavbou. Další díl seriálu Summer Byznys.

Článek

25 hektarů - to je rozloha šesti pražských Václaváků, nebo také 37 fotbalových hřišť. A přesně na takovou plochu se zvětší zábavní park Mirakulum. Předpokládaná výše investic? Stovky milionů korun. Výstavba na nových pozemcích už začala probíhat. Kdy ale bude kompletně hotovo, si majitel Mirakula Jiří Antoš netroufá odhadovat.

Už teď přitom Mirakulum na okraji středočeských Milovic patří s deseti hektary atrakcí mezi největší parky v zemi. A vše začalo úplně nenápadně. Jedním dřevěným hradem.

„Milovice byly už od roku 1905 vojenskou oblastí, a když Rusové odešli, rozprodávalo se to. Já v té době vyráběl nábytek a potřeboval jsem sklady. Tehdy k tomu byly i pozemky, ale mně šlo primárně o ty haly,“ vzpomíná na začátky podnikání v Milovicích Jiří Antoš. Později se z nábytku přeorientoval na výrobu dětských hřišť a v Milovicích vyrost první dřevěný hrad a pak další a další atrakce.

„Rostlo to postupně. Další pozemky jsem dokupoval, když jsme vzbudili zájem a lidé začali chodit. Investice byly postupné,“ dodává Antoš s tím, že v ceníkových cenách jsou teď v parku stovky milionů.

Bude tam dráha na odrážedla i šlapací autíčka.
Jiří Antoš, majitel Mirakula

„Investice stále probíhají, neustále se doplňuje, ještě nejsme u konce. Teď je v provozu deset hektarů parku, k tomu pět hektarů parkoviště a máme připravených dalších deset hektarů,“ dodává Antoš s tím, že na části nových pozemků už teď vyrostla nejnovější atrakce - dětská zóna s dřevěnou farmou. Hned proti ní už ale probíhá další výstavba.

„Bude tam dráha na odrážedla, šlapací autíčka a k tomu garáže a několik užitkových vozidel, hasiči a podobně,“ dodává Antoš s tím, že do budoucna by celková plocha, ve které se pohybují děti, měla mít 25 hektarů.

Návštěvnost je zhruba stejná jako jako před pandemií.
Jiří Antoš, majitel Mirakula

„Nové pozemky musíme připravit, zasanovat. Musíte mít základ cest a připravený pozemek. Mám základ toho, co bych na těch pozemcích chtěl, Zase jsme ve stamilionech,“ dodává Antoš.

Víc lidí než na Karlštejnu

Procházíme společně Mirakulem. Je všední den, ale přesto je plno. „Návštěvnost je zhruba stejná jako před pandemií,“ potvrzuje Jiří Antoš s tím, že ročně park navštíví zhruba 250 tisíc lidí. To je víc, než kolik jich ročně zavítá třeba na Karlštejn. Tržby parku se každoročně pohybují okolo čtyřiceti milionů korun.

A ani covid se výrazně na návštěvnosti nepodepsal. Tím, že je park přes zimu zavřený a na jaře a na podzim funguje pouze o víkendech, nejsou tu ztráty tak velké jako v indoorových atrakcích.

„Sezonu jsme měli omezenou, chyběly školy. O část sezony jsme přišli, ale jsem poslední, který by měl brečet. Ta ztráta se dá vyčíslit v jednotkách milionů, zas tak hrozné to nebylo,“ dodává Antoš s tím, že chybí i turisté z Polska.

„My jsme ale na tu pandemii reagovali poměrně dobře, proto jsme se nedostali do problémů. Snažili jsme se snížit náklady, a jakmile se ukázalo, že můžeme otevřít, připravili jsme se na to. Udělali jsme různé kampaně. Teď nás čeká například týden se Čtyřlístkem,“ dodává Antoš.

Reklama

Související témata:

Doporučované