Hlavní obsah

Nejvíce zasažené Náchodsko: Můžete to chytit kdekoliv, říká starosta

Foto: Jan Birke

Náchodský starosta Jan Birke. Jeho region je teď koronavirem nejzasaženější.

Reklama

Nejvíce zasaženým českým regionem v covidové epidemii se stalo Náchodsko. Dochází tam ke komunitnímu přenosu bez jasných ohnisek. Starosta města přiznal, že nakazit se je možné téměř kdekoliv, a poprosil o dodržování pravidel.

Článek

Z pozice premianta mezi ty nejhorší se v uplynulých dnech dostal v počtu nakažených Královéhradecký kraj. Epidemie se nyní nejvíc šíří na Náchodsku. Za poslední týden se tam v přepočtu na 100 tisíc obyvatel objevilo 558 nových případů. V současné době je podle webových stránek krajské hygieny na Náchodsku 635 nakažených.

„To jsou opravdu alarmující čísla. Nakazit se je možné takřka kdekoliv, nákaza se šíří v rodinách, v zaměstnání,“ uvedl náchodský starosta Jan Birke (ČSSD), který na pondělí svolává bezpečnostní radu.

Na Náchodsku bylo před několika týdny několik ohnisek v tamních školách. Ta však už podle hygieniků nejsou aktivní. „I nadále se vyskytují případy pozitivních žáků, studentů nebo učitelů, velice často však k nákaze dochází mimo školu. Nejsou zde žádná velká ohniska, jedná se o plošný nárůst v obyvatelstvu,“ potvrdilo vedení Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje. Podle jeho vyjádření nelze vyloučit nákazu kdekoliv, lidé by proto měli dodržovat všechna platná opatření pro snížení počtu pozitivních případů.

Nárůst počtu nakažených znamená vyšší zátěž i pro náchodskou nemocnici. Ta se snaží posilovat počty lůžek pro nemocné, kteří potřebují hospitalizaci. „Museli jsme už omezit plánovanou operativu,“ uvedl šéf krajského zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). V nejbližších dnech by nemocnice měla pro covidové pacienty připravit další lůžka.

„Zhruba dvě třetiny covidových lůžek v krajské náchodské nemocnici jsou obsazeny, největší obsazenost je na ventilovaných lůžkách. I když jsou někteří zaměstnanci nemocní, nejde o počet, který by chod nemocnice či plány na rozšíření lůžek ohrožoval,“ uvedla mluvčí krajského zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Náchodské nemocnici se podle ní ale zatím snaží mít potřebná oddělení personálně zajištěná. „Došlo k navýšení počtu zdravotníků ve směnách díky tomu, že nám aktivně nabídli pomoc záchranáři, medici a zdravotníci z ambulantního sektoru. Tito externisté posilují služby stálého personálu,“ dodala Chytilová.

Nemocnice rovněž na svém facebookovém profilu požádala veřejnost o textilní roušky. „Používáme je pro naše pacienty, pokud potřebují opustit svůj pokoj nebo když za nimi přichází někdo z našeho personálu. Zásobu respirátorů a roušek pro naše zdravotníky máme na několik měsíců. Pro pacienty však rádi používáme ty od vás,“ uvedla nemocnice na svém profilu.

„Prosím, reagujme na výzvy zdravotníků, potřebují teď naši podporu víc než na jaře,“ poprosil Náchoďáky Birke. Město v uplynulých dnech distribuovalo tamním učitelům kromě zásob od státu i roušky a respirátory ze zásob vlastních.

Reklama

Doporučované