Hlavní obsah

Nejvyšší soud ruší venezuelský parlament. Definitivně tak odstřihne opozici

Venezuelský soud převezme pravomoci tamního parlamentu.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Soud opakovaně ruší rozhodnutí zákonodárců. Teď jejich pravomoci beze zbytku převezme.

Článek

Neklidná politická situace ve Venezuele eskaluje. Tamní nejvyšší soud se rozhodl zrušit hlavní zákonodárný orgán – Národní shromáždění. Zasedají v něm převážně zástupci opozice. Oproti tomu vláda i soud jsou nakloněny prezidentu Nicolási Madurovi.

Venezuelský nejvyšší soud dlouhodobě zasahuje do práce Národního shromáždění. Opakovaně rušil zákony, které zákonodárci připravili. Navíc před dvěma lety bez odůvodnění zrušil mandát třem nově zvoleným opozičním poslancům. Ti ale do shromáždění nadále docházeli, a soud tak rozhodl, že celá instituce odporuje venezuelské ústavě.

Národní shromáždění se navíc opakovaně snaží uspořádat referendum o odvolání prezidenta Madura. Vláda ale těmto snahám brání, stejně tak soud. Při posledním pokusu prohlásil za neplatné podpisy, které zákonodárci pro uspořádání referenda shromáždili.

Přechod zákonodárných povinností a pravomocí Národního shromáždění do rukou nejvyššího soudu znamená faktickou ztrátu opozičního hlasu v zemi.

V Národním shromáždění zasedá 167 poslanců. Opozice drží 67 procent křesel. Nejvyšší soud se skládá jen z 32 soudců. Ti by nyní měli rozhodovat o zákonech pro třicet milionů Venezuelanů.

Reklama

Doporučované