Hlavní obsah

Někdejší radní Pirátů chce do Evropského parlamentu. V dresu hnutí ANO

Foto: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia

Ondřej Knotek (druhý zleva) po úspěchu Pirátů v komunálních volbách v roce 2014.

Reklama

Bývalý lídr pirátské buňky Ondřej Knotek už čtyři roky buduje kariéru v řadách hnutí ANO. Nyní se chce stát evropským poslancem.

Článek

Když v červnu 2015 opouštěl tehdejší radní a zastupitel Mariánských Lázní Ondřej Knotek „vody“ Pirátské strany, zdůvodňoval to hodnotovým rozkolem s celorepublikovým směřováním strany.

„Necítím dostatečnou důvěru členské základny k některým mým postojům a důvěru některých významných osobností strany," uvedl tehdy pirátském webu, proč rezignuje na post lídra místní buňky.

Pro místní Televizi Karlovarska pak rozvedl, že „většina lidí ve straně zastává hodnoty, které nejsou konstruktivní a vzhledem k současným otázkám jsou v podstatě i bezpečnostním rizikem“.

Několik měsíců poté, co skončil u Pirátů, začal Ondřej Knotek působit v hnutí ANO a nyní po čtyřech letech má na dosah kariérní skok.

Může se stát pětkou na kandidátce Babišova hnutí pro eurovolby a reálně tak má šanci, aby jako jeden z jednadvaceti českých europoslanců usedl v Evropského parlamentu.

Krajský výbor ANO na Karlovarsku navrhl bývalého piráta na přední místo kandidátky za původně nominovaného poslance Jaroslava Bžocha, kterého se šéf strany Andrej Babiš rozhodl ponechat jako stranického odborníka na zahraniční politiku „doma“.

Šéfka karlovarského hnutí ANO, hejtmanka a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová na dotaz Seznamu, zda má Ondřej Knotek i její podporu, reagovala jen stručnou SMS zprávou. „Příští týden máme celostranický výbor hnutí a na programu je kandidátka do Evropského parlamentu,“ napsala.

Ondřej Knotek pak volební ambice potvrdil. „O post určitě zájem mám, zda na kandidátce nakonec budu, je ale dotaz na vedení strany,“ uvedl.

Podle informací Seznamu byl však mezi desítkou lidí, kteří jako oficiální adepti pro evropské volby představili koncem února výboru hnutí ANO agendu, jíž by se rádi v Evropském parlamentu věnovali.

Bezchybný premiér a zlí novináři

Z oficiálního facebookového profilu Ondřeje Knotka je patrné, že patří k velmi loajálním členům Babišova hnutí.

Jeho loajalitu k vedení strany dokládají mimo jiné komentáře k vystoupením stranických špiček. „Veliký úspěch naší skvělé paní hejtmanky“, „Skvělá práce, tato vláda si důvěru skutečně zaslouží!“, „Náš pan premiér je prostě státník. Ta přirozenost, pohoda a nadhled v jednom!“, nešetří superlativy.

Andreje Babiše se pak zastal loni v listopadu před novináři. „Vláda vedená Hnutím ANO změny provádí a postupně čistí naše ulice od smetí. Právě proto jsme nyní svědky nehorázného honu některých novinářských žoldáků na osobu našeho předsedy vlády za hlučného burácení některých opozičních stran, které se se snaží zneužít těchto zmanipulovaných novinářských výstupů (de facto fake news) k rozkolísání reforem, které naše hnutí dělá,“ napsal.

Na síti také sdílí články ze zdrojů, které zpochybňují české bezpečnostní instituce. S avízem „tento článek by si asi každý měl přečíst“ třeba v říjnu 2016 převzal na svůj Facebook článek o údajném zpravodajském spiknutí proti prezidentu Zemanovi z portálu Aeronet, na který upozorňuje ve své zprávě z roku 2014 BIS a Ministerstvo vnitra ho vede v seznamu webů šířících dezinformace.

Místo starostenského manažerský plat

Ještě před pěti lety Knotek slavil jako lídr místního sdružení Mariánské Lázně historický úspěch českých pirátů v tuzemské politice. V komunálních volbách totiž právě tady Piráti poprvé zvítězili nad druhým hnutím ANO a s jednadvaceti procenty ovládli tamní radnici.

Knotek byl jako jednička kandidátky logickým adeptem na starostu Mariánských Lázní, postu se ale vzdal. Jeho vysvětlení, že z rodinných důvodů ale tehdejší kolegové příliš nevěří. „Zvolil raději cestu manažera v korporátu,“ řekl k tehdejším událostem Petr Třešňák, který tehdy do kanceláře starosty Mariánských Lázní usedl a před dvěma lety se stal i pirátským poslancem.

Knotek si tehdy ponechal pouze mandát městského zastupitele a díky tomu usedl v dozorčí radě společnosti CHEVAK a správní radě Veolie Energie ML.

O necelý rok později od Pirátů odešel a záhy podal přihlášku do ANO. „Pan Knotek se rozhodl pro kariérně i pracovně pohodlnější cestu politickým životem,“ říká nyní k jeho politickému obratu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Doporučované