Hlavní obsah

Některé jihočeské řeky jsou na hranici hydrologického sucha

Foto: Profimedia.cz

Nejhorší situace je na Lužnici.

Reklama

Některé řeky v Jihočeském kraji jsou na hranici hydrologického sucha. Zatímco v minulých letech se k této úrovni blížily až koncem léta, letos jsou v podobném stavu v dubnu.

Článek

„Pramení to ze zatím mimořádně suchého jara a srážkově chudé a zároveň teplé zimy,“ řekl hydrolog Tomáš Vlasák z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

„Rezerva vody v půdě je na dny, maximálně týdny,“ uvedl. Z pohledu řek je situace nejhorší na Lužnici. Například stanice u jezu Pilař na Jindřichohradecku ukazuje momentální průtok vody 0,8 krychlového metru za vteřinu. Je to pouze sedm procent v porovnání s dlouhodobým průměrem.

„Srážek na jaře bylo zatím velmi málo. Zima byla teplá, což zapříčinilo další úbytek vody. Zatímco jindy je v lednu krajina pod sněhem nebo mrzne, letos byly teploty relativně vysoké a kvůli tomu docházelo k výparu vody,“ uvedl Vlasák.

Podle něj je v půdě momentálně zatím dost vody pro rostliny a stromy. Ovšem nemusí to platit dlouho. „Vzhledem k současné situaci je tu velký potenciál na ještě větší problémy než ty, které jsme se suchem zaznamenali v minulých letech,“ uvedl Vlasák.

Boj s klimatickou změnou.

Jihočeský kraj má podle hydrologů nejhorší stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech. Jako jediný region eviduje stav mimořádně podnormální. Jde o bilanci vody v úrovni do deseti metrů pod zemí. „V minulých letech bylo už běžné, že lidem v červenci nebo srpnu zmizela voda ze studní. Letos už tam voda nemusí být nyní,“ uvedl.

Vlasák dodal, že současná situace ještě nemusí automaticky znamenat, že zákonitě nastane suché léto. „Pokud bude v květnu nebo červnu vydatně pršet, může se to ještě změnit,“ řekl.

Reklama

Doporučované