Hlavní obsah
Online

Německo hlásí přes 10 tisíc nakažených, situace je nejhorší u hranic s Českem

Hranice Německa (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Německu v pátek přibylo 10 485 případů nákazy koronavirem. Nejhorší epidemická situace je nyní ve spolkové zemi Durynsko. Při pohledu na zemské okresy je ale situace nejhorší v bavorských okresech u českých hranic. Nejvíce nových případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní mají okresy Tirschenreuth, Hof a Wunsiedel, které sousedí s Karlovarským krajem, a také město Hof, které leží asi 40 kilometrů severozápadně od Chebu.

- Podle předběžné analýzy Oxfordské univerzity je vakcína společnosti AstraZeneca „podobně efektivní“ i vůči novější britské mutaci covidu-19.

- Kvůli pandemii covidu-19 přibývá ženské obřízky v Africe. Počet nahlášených případů mrzačení ženských pohlavních orgánů roste od Keni přes Somálsko, Tanzanii po Libérii nebo Nigérii, napsala nadace Thomson Reuters Foundation s odvoláním na ochránce ženských práv.

Sledujeme on-line dění i v Česku

  • Biden obnovil tradici pravidelných projevů k občanům, mluvilo se covidu

    Bílý dům obnovil tradici každotýdenních projevů prezidenta k občanům, která byla za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa přerušena. V prvním vydání hovorů k občanům nový prezident Joe Biden po telefonu povzbuzoval Kaliforňanku Michele Voelkertovou, která kvůli pandemii covidu-19 přišla o práci. Podle Bílého domu má oživený formát přispět k pravidelné komunikaci prezidenta s běžnými občany, napsala agentura AP.

    Biden mimo jiné popsal svůj plán prosadit v Kongresu stimulační soubor v hodnotě 1,9 bilionu dolarů, kterým chce zajistit přímou pomoc v hodnotě 1400 dolarů lidem, jako je Voelkertová, a poskytnout další pomoc jednotlivcům a malým podnikům. Vyčleněny mají být i peníze na distribuci vakcín. Americký prezident také uvedl, že je nutné vypořádat se s pandemií, aby byly podniky otevřené a prosperovaly.

  • Izraelská čísla zatím neklesají, země hlásí téměř 85 000 aktivních případů

    Izraelská vláda v uplynulých týdnech zpřísňovala ochranná opatření ve snaze zabránit masivnímu šíření britské a jihoafrické varianty koronaviru. Navzdory úspěšnému vakcinačnímu programu a měsíc trvající třetí plošné uzávěře se zemi ale stále nedaří výrazně snížit počty nově infikovaných. Hranici 5000 zemřelých po nákaze koronavirem zhruba devítimilionový Izrael překonal ve čtvrtek.

    Aktivních případů nákazy je nyní v zemi téměř 84 800. Přes 1100 lidí s covidem-19 je ve vážném stavu. Více než 3,39 milionu Izraelců obdrželo nejméně první dávku vakcíny proti covidu-19 a přes 1,98 milionu z nich dostalo už i druhou.

  • Portugalsko hlásí méně pacientů na JIP

    Počet portugalských pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče v tamních nemocnicích oproti pátečnímu maximu klesl. Klesl také počet lidí, kteří byli mimo JIP, ale stále hospitalizováni. K sobotnímu dni pak přibylo 214 nových úmrtí a 6132 nových pozitivních testů.

  • Češi vládě nevěří. Dánové mají mámu Mette, která kvůli viru zrušila i svatbu

    Evropský vakcinační šampion. Tak se mluví o Dánsku a o tom, jak zvládá aktuální koronavirovou krizi. Čím to je, že jsou Dánové tak úspěšní? Jak vypadá jejich vládní komunikace a proč dánští občané své vládě důvěřují?

  • Číňané uctili památku lékaře, který varoval před koronavirem

    Na sociálních sítích v Číně dnes lidé vzdávali hold lékaři Li Wen-liangovi, který mezi prvními varoval před koronavirem a následně nemoci covid-19 sám podlehl, píše zpravodajský web BBC. Menší pieta se podle agentury AP uskutečnila také u wuchanské nemocnice, kde lidé dnes nechávali květiny se vzkazy. V neděli od smrti 34letého oftalmologa uplyne přesně rok.

    Li Wen-liang pracoval jako lékař ve Wu-chanu a už v prvních týdnech začínající epidemie zveřejnil na čínské aplikaci WeChat zprávu o tom, že sedmi pacientům v nemocnici diagnostikovali nemoc podobající se chorobě SARS. Krátce po zveřejnění této zprávy ho wuchanská policie obvinila ze šíření poplašných zpráv. Teprve později v lednu čínská vláda v reakci na rychle se šířící nový typ koronaviru město Wu-chan uzavřela a lékaři se omluvila.

    Hospitalizován byl Li 12. ledna 2020 poté, co se nakazil koronavirem od jednoho ze svých pacientů, 7. února zemřel. Smrt lékaře v Číně vyvolala smutek i rozhořčení z počátečního přístupu čínských úřadů.

  • Francie už naočkovala přes 1,8 milionu lidí

    Francouzské ministerstvo zdravotnictví hlásí za posledních 24 hodin 191 nových úmrtí s koronavirem a více než 20 000 nových případů nákazy. V obou případech jde o pokles vzhledem k předešlému dni, píše britský list The Guardian.

    První dávku vakcíny už v zemi dostalo přes 1,8 milionu lidí, druhou téměř 250 000.

  • AFP: Britové vyléčení z covidu chytají druhý dech díky opeře

    Lidé v Británii, kteří prodělali nemoc covid-19, nyní sedí před svým monitorem a pomalu vydechují v rytmu, který udává odbornice na zpěv Suzi Zumpeová. Rozhodli se totiž, že si po nemoci vylepší kapacitu plic s pomocí operních zpěváků, kteří je učí na dálku, píše AFP.

    Na programu se podílí hudební experti z národního operního souboru English National Opera (ENO) a zdravotníci z Imperial College v Londýně. Společně pomáhají lidem vypořádat se s dlouhodobými následky nemoci covid-19. Projekt s názvem ENO Breathe je má naučit lépe dýchat a překonat obavy.

  • Weidmann: Německo může být příští rok zpátky na předkrizové úrovni

    Německá ekonomika by se navzdory zpřísněným opatřením proti šíření koronaviru mohla začátkem příštího roku vrátit na úroveň z období před příchodem pandemie covidu-19. V rozhovoru s listem Augsburger Allgemeine to podle agentury DPA řekl prezident německé centrální banky Jens Weidmann.

    „Pokud se během roku podaří dostat pandemii pod větší kontrolu a bude možné uvolnit restriktivní opatření, bude oživení německé ekonomiky pokračovat,“ uvedl Weidmann. „Takže by německé hospodářství mohlo začátkem roku 2022 opět dosáhnout předkrizové úrovně,“ dodal.

  • Dánsko zruší zákaz pro lety ze SAE

    Dánsko od neděle zruší zákaz příletů ze Spojených arabských emirátů, informovalo tamní velvyslanectví v Dánsku. Cestující mířící do Dánska budou nově muset předložit negativní test na koronavirus starý méně než 24 hodin, po příjezdu pak musí absolvovat další test a izolovat se na dobu 10 dnů. Tato pravidla by měla platit do 28. února, píše list The Guardian.

  • Slovinská vláda pod tlakem uvolňuje restrikce, otvírá skiareály

    Slovinská vláda se rozhodla zmírnit restrikce přijaté s cílem omezit rychlost šíření koronavirové infekce. Budou znovu otevřena lyžařská střediska a některé obchody, informovaly dnes agentury STA a Reuters. Zmírněna jsou nově také omezení při vstupu do země, což se ale kvůli nepříznivé epidemické situaci v České republice netýká českých občanů.

    Vláda podle STA v pátek večer oznámila, že zrušila povinnost určených skupin osob předložit při vstupu do Slovinska nejvýše sedm dní starý negativní test na koronavirus. To se ale týká občanů zemí EU, v nichž je epidemická situace lepší než ve Slovinsku. Češi tak negativní test potřebují i nadále, stejně jako Španělé a Portugalci.

  • Reuters: Nizozemsko překonalo hranici milionu pozitivních testů

    První případ nákazy koronavirem se v Nizozemsku objevil před 11 měsíci, od té doby stihl celkový počet pozitivních testů vystoupat na 1 001 826. Hranici jednoho milionu pomohlo zemi překročit posledních 24 hodin, kdy tamní úřady zaregistrovaly přes 4000 nových potvrzených infekcí. O zdolání milníku informovala agentura Reuters s odkazem na nizozemský Úřad pro veřejné zdraví.

  • V Anglii od začátku prosince proběhlo přes 10,3 milionu vakcinací

    Mezi 8. prosincem až 5. únorem bylo na území Anglie využito 10 302 620 dávek vakcíny proti koronaviru, informují předběžná data tamní Národní zdravotní služby (NHS). Do celkového čísla jsou započítány jak první, tak druhé podávané dávky.

  • Izrael prodloužil téměř úplnou uzávěru mezinárodního letiště

    Izraelské mezinárodní Ben Gurionovo letiště zůstane pro naprostou většinu cestujících zavřené do 20. února. O prodloužení této uzávěry v pátek informovala izraelská vláda. Opatření má zabránit průniku nových mutací koronaviru do Izraele, kde tyto varianty viru již přispěly k prudkému nárůstu nakažených. Informoval o tom izraelský web The Times of Israel.

    Hlavní izraelské mezinárodní letiště je téměř úplně zavřené od 25. ledna. Výjimku mají nákladní letecká doprava či letouny využívané v nouzových situacích.

  • Weidmann: Německo může být příští rok zpátky na předkrizové úrovni

    Německá ekonomika by se navzdory zpřísněným opatřením proti šíření koronaviru mohla začátkem příštího roku vrátit na úroveň z období před příchodem pandemie covidu-19. V rozhovoru s listem Augsburger Allgemeine to podle agentury DPA řekl prezident německé centrální banky Jens Weidmann.

    „Pokud se během roku podaří dostat pandemii pod větší kontrolu a bude možné uvolnit restriktivní opatření, bude oživení německé ekonomiky pokračovat,“ uvedl Weidmann. „Takže by německé hospodářství mohlo začátkem roku 2022 opět dosáhnout předkrizové úrovně,“ dodal.

  • Írán začne očkovat v horizontu dní

    Íránský prezident Hasan Rúhání dnes uvedl, že očkovací kampaň bude zahájena v řádu několika dní. Potvrdil také, že do země doputovala první várka ruské vakcíny Sputnik V.

    Země eviduje vysoký počet úmrtí na covid-19 od začátku pandemie. Nákaze podlehlo přes 58 tisíc tamních obyvatel.

  • Malajsie: 3 847 nových případů a 12 úmrtí za den

    Malajsie hlásí 3 847 nových případů nákazy covidem-19 a 12 úmrtí za posledních 24 hodin. Země od začátku pandemie eviduje 238 tisíc nakažených a 857 úmrtí.

  • Čína schválila používání vakcíny CoronaVac u široké veřejnosti

    Čínský regulátor zdravotnických produktů oficiálně schválil používání vakcíny CoronaVac proti covidu-19 u široké veřejnosti. Oznámila to dnes čínská společnost Sinovac, která vakcínu vyvinula. Vakcínu CoronaVac již využívá čínský očkovací program, jenž se soustředí na rizikové skupiny lidí, napsala agentura Reuters.

    CoronaVac se stal druhou vakcínou proti covidu schválenou pro použití u široké veřejnosti v Číně. Koncem prosince získala takovéto povolení látka od státem vlastněné společnosti Sinopharm. Také tako vakcína se již před získáním tohoto povolení začala používat u rizikových skupin.

  • Šéfka MMF vyzvala k větší pomoci chudým zemím

    Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová vyzvala vyspělé ekonomiky k poskytování větší pomoci chudým zemím. Varovala před nerovnoměrným hospodářským růstem, který by mohl ohrozit stabilitu a vyvolat sociální nepokoje.

    Upozornila také na nerovnoměrný vývoj očkování proti covidu-19. V Africe podle ní očkování obyvatel zatím zahájila pouze jediná země, a to Maroko. Georgievová také vyjádřila obavy ohledně zvýšené úmrtnosti v řadě afrických zemí. Urychlení očkování by podlen ní mohlo globální ekonomice do roku 2025 přinést devět bilionů dolarů (téměř 193 bilionů Kč), z toho 60 procent by připadalo na rozvíjející se země, píše Reuters.

Reklama

Hlavní zprávy