Hlavní obsah

Německo tlačí na rovnost. Zavede kvóty pro ženy ve vedení největších firem

Foto: Profimedia.cz

Jde o historický průlom, prohlásila německá ministryně. Ilustrační fotografie.

Reklama

Německo učinilo významný krok proti nerovnosti mužů a žen. Odteď musí mít třicet největších německých firem ve správních radách alespoň jednu ženu. Některé firmy rozhodnutí kritizují.

Článek

Německá koaliční vláda zavede povinnou kvótu na počet žen, které budou pracovat na vrcholových pozicích ve společnostech, s jejichž akciemi se obchoduje na německé burze.

Kritici říkají, že tamní systém doposud nedokázal dosáhnout požadovaného posunu k pracovní rovnosti mezi muži a ženami. Proto se v pátek večer dohodla křesťanskodemokratická strana kancléřky Angely Merkelové se sociálními demokraty. Podle serveru The Guardian správní rady, které mají více než tři členy, teď musí zahrnovat alespoň jednu ženu.

Německá politička sociálnědemokratické strany a ministryně pro rodinné záležitosti, seniory, ženy a mládež Franziska Giffey k tomuto kroku uvedla: „Tento průlom je historický. Ve velkých společnostech je konec zasedacím místnostem bez žen. Dáváme příklad udržitelné moderní společnosti. Využíváme veškerý potenciál naší země, aby ti nejlepší ve smíšených týmech mohli být úspěšnější.“

K tomuto kroku motivoval hlavně nedávný výzkum, který zjistil, že zastoupení žen ve vrcholovém vedení v německých společnostech zaostává za hlavními konkurenčními ekonomikami.

Podle zářijového průzkumu švédsko-německé nadace AllBright zaujímají ženy ve správních radách 30 největších německých společností kótovaných v burzovním indexu Dax 12,8 procenta. Ve srovnání s ostatními zeměmi je toto číslo podstatně nižší. V radách největších firem v USA činí ženy 28,6 procenta, ve Velké Británii 24,5 procenta a ve Francii 22,2 procenta.

Výzkum rovněž uvedl, že počet společností zařazených na index Dax bez jediné ženy ve správní radě vzrostl. Loni takových firem bylo šest, nyní jedenáct.

Mezi třicet největších německých společností patří například Volkswagen, BMW, Allianz, Bayer, Deutsche Telekom nebo Adidas. Je pravděpodobné, že se některé z nich kvůli povinnému jednání v souladu s kvótou rozhněvají. Už teď tvrdí, že tento krok neoprávněně zasahuje do jejich soukromého podnikání.

Nová koaliční dohoda si také vynucuje minimálně 30procentní podíl žen v dozorčích radách ve společnostech, kde má většinový podíl federální vláda. Další kvótu vláda zavede také pro „veřejnoprávní korporace“, jako jsou zdravotní pojišťovny, instituce důchodového a úrazového pojištění a Federální agentura pro práci.

Reklama

Doporučované