Hlavní obsah

Německý ministr vnitra oznámil častější namátkové kontroly na všech hranicích

Foto: Shutterstock.com

Německý ministr vnitra Horst Seehofer.

Reklama

Německo zintenzivní namátkové kontroly osob v blízkosti všech svých hranic. Oznámil to na Twitteru německý ministr vnitra Horst Seehofer.

Článek

Ministerstvo vnitra uvedlo, že cílem je zlepšení boje proti takzvané sekundární migraci, kdy migranti ze zemí mimo Evropskou unii cestují z jedné země EU do druhé.

„Bezpečnost začíná na hranicích,“ prohlásil v neděli večer německý politik. „Kromě dalšího nařízení hraničních kontrol na hranicích s Rakouskem jsem spolkové policii uložil zintenzivnění skrytých pátrání na všech ostatních německých vnitřních hranicích. Máme na zřeteli všechny hranice naší země,“ napsal Seehofer na Twitteru.

Teprve před několika dny Seehoferovo ministerstvo oznámilo, že Německo od 11. listopadu o dalšího půl roku prodlouží kontroly na hranici s Rakouskem, neboť je i nadále evidován vysoký počet ilegálních přechodů německo-rakouské hranice.

Německo má státní hranici dlouhou přibližně 3 700 kilometrů, což kontrolu vstupů do země značně komplikuje, podotýká agentura DPA.

Proti Seehoferovi se postavili němečtí zelení. Jejich mluvčí Irene Mihalicová označila krok za „nebezpečný a protievropský“. Vyjádřila také obavy, že policisté budou přetížení.

Sociální demokratka Eva Höglová se podle Deutsche Welle k plánu rovněž vyjádřila skeptiky. Bezpečnostní operace na hranicích by podle ní měly být spíše součástí společných projektů jednotlivých států Evropské unie a neměly by narušovat volný a průchozí režim.

Reklama

Doporučované