Hlavní obsah

Nemoc kříží Zemanovy plány. V tomto stavu vládu bez důvěry neudrží, míní expert

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl politolog Lubomír Kopeček. Tématem rozhovoru byla i role prezidenta v povolební době.

Reklama

Článek

Úderem páteční druhé hodiny, kdy se otevřou volební místnosti, končí v Česku hektická doba, v níž se politici přetahují o podporu voličů. Jaký politický koktejl voliči pod vlivem těchto ingrediencí namíchají pro další čtyři roky? A kdo obsadí poslanecké lavice a Strakovu akademii?

V podcastu Ptám se já jsme vám v minulých dvou týdnech nabídli předvolební rozhovory se zástupci všech stran, které mají reálnou šanci překonat potřebnou pětiprocentní hranici. Jak a jestli ji nakonec naplní, se rozhodne o tomto volební víkendu. A co budou ty hlavní věci, které mohou rozhodnout? Na to v Ptám se já odpovídal politolog Lubomír Kopeček.

Podle něj i v letošní kampani silně zaznívala hesla varující před migranty, ačkoliv tento problém Česko reálně netrápí. „Oživení téhle záležitosti byla sázka na jistotu z hlediska Andreje Babiše, ale také sázka na něco, co se nakonec ukázalo mnohem méně efektivní, než to v červnu nebo červenci tohoto roku vypadalo,“ komentoval Kopeček.

Bokem naopak zůstala témata, jako je klimatická změna nebo překvapivě celá pandemie covidu-19. Podle Kopečka nejen proto, že se Andreji Babišovi podařilo přerámovat kampaň na jiná témata, jako je právě migrace, zvyšování důchodů nebo výstavba nového onkologického centra. Ale jednoduše i proto, že voliči zapomínají. „Takže to není jen dílo marketérů ANO, ale i lidské paměti,“ vysvětlil.

A dá se říci, že veřejnou diskuzi opravdu do značné míry kočíroval právě předseda ANO a premiér Andrej Babiš. Minimálně do chvíle než ho – doslova v závěrečném finiši kampaně – zasáhl skandál s využíváním firem v daňových rájích – tzv. Pandora Papers. Podle Kopečka ale není snadné predikovat, do jaké míry kauza s volebními výsledky ANO zamává.

„Ještě předtím, než kauza vyplavala, tak podpora ANO v průzkumech začala klesat. Takže je třeba do toho vlivu promítat i další věci – třeba debatu o zdražování nebo inflaci v Česku. To se podařilo využít třeba koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, pozn. red.) a udělat z toho před vypuknutím Pandora Papers číslo jedna v kampani,“ dodal expert s tím, že právě koalice Spolu je podle něj velkým překvapením předvolebních kampaní a z „otloukánka“ se může stát velmi silným hráčem voleb.

Nejsou to ale jen hlasy voličů, které mohou po volbách zahýbat s děním v zemi. Velkou roli může hrát také prezident země, Miloš Zeman, který tvrdí, že sestavováním vlády nepověří nejsilnější koalici, ale vítěznou stranu. A v neděli večer má dokonce Zeman přijmout v Lánech lídra ANO, Andreje Babiše. Prý nikoliv na povolební jednání, ale neformální schůzku.

„Miloš Zeman řekl svou preferenci tak jasně, že se na tom v sobotu večer asi nic nezmění. Předpokládám, že i kdyby ANO tyto volby nevyhrálo, budeme mít toho prvního, kdo bude pověřen sestavováním vlády, Andreje Babiše,“ komentoval Kopeček s tím, že si neumí představit, že by na tom volební výsledek něco změnil.

Druhou věcí ale podle Kopečka je, že pokud se koalicím PirSTAN a Spolu podaří ve volbách uspět, i kdyby prezident Babiše sestavením vlády pověřil a premiérem jmenoval, pro finální podobu vlády to nemusí nic znamenat. A roli v tom bude hrát i prezidentovo zdraví: „Představa, že by se opakoval rok 2018, kde jsme měli půl roku vládu bez důvěry drženou jen prezidentem, je za daných okolností prezidentova zdravotního stavu neudržitelná,“ vysvětlil Kopeček.

Role prezidenta podle něj tak bude v povolebním vyjednávání rozhodně méně aktivní, než asi i sám prezident očekával. „Pokud máme prezidenta, za kterým musí dorazit volební urna, tak to je dost bezprecedentní situace vypovídající o tom, jak aktivní jeho role bude. Tenhle signál je docela výmluvný,“ dodal politolog.

Jak strany zvládly závěrečnou část kampaně? A jak mohou s výsledky voleb zamávat nerozhodnutí voliči?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Volební rozhovory Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si předvolební rozhovory v podcastu Ptám se já.

Sledujte rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lídry stran, které se střetnou ve volbách do Poslanecké sněmovny:

4. 10. – Petr Fiala (ODS– za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

5. 10. – Ivan Bartoš (Piráti) – za koalici Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí

6. 10. – Patrik Nacher (ANO)

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované