Hlavní obsah

Ostudný Babiš káže vodu z kaluže a po Schillerové zůstane marast, říká Bartoš

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých byla ještě začátkem roku favoritem voleb, v posledních měsících ale její podpora slábne. Do předvolebního klání vstupuje další kauza Andreje Babiše. Jak to může změnit výsledky voleb?

Hostem Ptám se já byl předseda Pirátů a lídr společné koalice strany a hnutí STAN Ivan Bartoš.

Pouhých pár dnů před volbami zveřejnil mezinárodní tým stovek novinářů informace o masivním přelévání značných finančních částek přes daňové ráje, čehož se obvykle využívá, pokud chce skutečný vlastník peněz utajit svou identitu. Mezi zvučnými jmény světové politiky, byznysu i celebrit se objevuje také jméno současného českého premiéra Andreje Babiše, který měl přes své offshorové firmy poslat téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře.

A podle Bartoše kauza voličskými preferencemi určitě zahýbe. „Zvlášť v době, kdy má Česko problémy s rostoucími cenami nemovitostí, kdy chybí v rozpočtu peníze, právě proto, že končí v daňových rájích. A ukazuje se, že Andrej Babiš tady káže vodu z kaluže a sám pije francouzské víno,“ řekl. „Znovu se premiér objevuje na stránkách světových médií, a to je zase další ostuda. Doufám, že občané za pár dní tomuhle baronovi Prášilovi řeknou stop,“ dodal.

Babiš se ale brání, že se nedopustil ničeho nezákonného, a tvrdí, že cílem je poškodit jeho osobně i vládní ANO. A podobně mluví i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která o Pandora Papers hovoří jako o další Kubiceho zprávě. Podle Bartoše se ale taková situace nedá porovnávat: „Kubiceho zpráva byla domácí zpráva, pár A4 nechaných na stole. Toto je práce 600 investigativců z celého světa,“ upozornil.

A není to jen kauza Andreje Babiše, která může zahýbat s výsledky voleb. Voliči mají v rukou mocnou zbraň v podobě preferenčních hlasů, kterými mohou jednotlivé kandidáty přiblížit možnosti dostat se do Sněmovny. Na společných kandidátkách tak mohou jednotlivé osobnosti přeskočit i lídry kandidátky a připravit je o místo ve Sněmovně. Toho se ale prý Bartoš při volební spolupráci se STAN neobává a odmítá i úvahy, zda by neměl jako kandidát na pozici premiéra být za koalici PirSTAN postaven lídr Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

„Vítek Rakušan, když jsme na začátku jednali o té koalici, řekl, že by ho zajímalo Ministerstvo vnitra. Kandidátem na premiéra jsem já, na tom se nic nezměnilo a jenom proto, že to píší lidé na sociálních sítích, tak nevím, co bychom tím vyřešili. Jenom to, že Vítek nemá dredy?,“ bránil se Bartoš. Upozornil ovšem, že nemá rád „jájínkovské“: já chci být premiérem. Post premiéra prý nemá být cíl, ale prostředek, jak prosazovat program, který zlepší situaci Česka.

A podle Bartoše se také jeví jako nejlogičtější povolební spolupráce koalice Pirátů s Starostů s koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Přiznává ale, že obě koalice mají významné programové rozdíly a bude třeba hledat průsečíky. „Problémy ČR jsou tak viditelné, že je třeba je řešit teď. Myslím, že se nebude moct hrát na levé, pravé, liberální, konzervativní. První rok se bude muset zamakat, aby se Česko dostalo z toho marastu, kam ho paní Schillerová i návrhem toho schodkového rozpočtu vede,“ dodal.

Nebojí se Piráti, že je Starostové na kandidátkách přeskočí? A bude mít koalice trvání i po volbách? Jak může Babišův skandál ovlivnit výsledek blížících se voleb?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

„Vždy jsem se zdráhal „jájínkovského“: chci být premiér," říká šéf Pirátů Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

Volební rozhovory Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si předvolební rozhovory v podcastu Ptám se já.

Sledujte rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lídry stran, které se střetnou ve volbách do Poslanecké sněmovny:

4. 10. – Petr Fiala (ODS– za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

5. 10. – Ivan Bartoš (Piráti) – za koalici Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí

6. 10. – Patrik Nacher (ANO)

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované