Hlavní obsah

Fiala: Když prohrajeme, je vymalováno. Babiš bude vládnout s SPD a komunisty

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Podle posledních průzkumů je koalice Spolu dvojkou voleb těsně za hnutím ANO. Do předvolebního boje ale vstoupila kauza premiéra Babiše, který měl přes offshorové firmy vyvádět peníze. Pomůže to opozici vyhrát volby?

Hostem předvolebního rozhovoru Ptám se já byl předseda ODS Petr Fiala za koalici Spolu.

Volby do Sněmovny, které začnou už tento pátek, by podle modelu společnosti Kantar v září vyhrálo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se ziskem 24,5 procenta hlasů a těsně za ním by s 23 procenty skončila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a třetí by byla koalice Pirátů a STAN, kterou by volilo 20,5 procenta Čechů. Podle průzkumu STEM by ale mohl být rozdíl mezi vítězným hnutím ANO a koalicí Spolu skoro šest procentních bodů a podle všeho je i necelý týden do voleb řada voličů stále nerozhodnutých.

V posledních dnech předvolebního boje se ale objevuje další kauza týkající se premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Nejen Česká republika, ale i většina světových médií řeší aféru Pandora Papers, podle kterých měl Babiš přes své offshorové firmy poslat téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud.

Premiér Babiš se na sociálních sítích brání slovy, že jde o snahu ovlivnit volby v Česku a stojí si za tím, že nic nezákonného neudělal. „To je něco naprosto nepřijatelného. Tady je premiér, který část své politické kariéry postavil na tom, že vykládá, jak bojuje proti korupci, různým nekalým praktikám, zaklekává tady na lidi… A tady se v mezinárodní kauze ukáže, že lidem neříkal pravdu a že jsou tam velmi podivné okolnosti,“ komentoval v rozhovoru Fiala s tím, že kauzy, které má kolem sebe Andrej Babiš a hnutí ANO by v zahraničí nikdy nikdo nepřežil.

Podle něj je teď na premiérovi, aby situaci vysvětlil. Dodává ale, že Babišovy kauzy nejsou důvod, proč ho nevolit. „Je to to, že on za osm let nedokázal nic posunout dopředu. On je špatný manažer a to je ten problém,“ vysvětlil Fiala.

I přestože by podle posledních výsledků současná parlamentní opozice mohla ve Sněmovně získat většinu, prezident Zeman už dříve zopakoval, že sestavováním vlády pověří nejsilnější stranu, nikoliv koalici. A podle průzkumů by jí mohlo být právě Babišovo ANO.

Počítá vůbec s takovým scénářem opozice? „V naší demokracii nevyhrává jedna strana, musí se sestavit koaliční vláda. A vláda se musí opírat o většinu v Poslanecké sněmovně. A to je pravidlo, ne něco, co se dá měnit podle výkladu,“ vysvětlil Fiala s tím, že věří, že prezident bude výsledek voleb respektovat a změní svůj názor.

Pokud ale koalice nebudou mít dost hlasů, má šéf ODS o další vládě jasno. „Nalejme si čistého vína. Není to tak, že pokud vyhraje Andrej Babiš a koalice Spolu nebude mít dost hlasů, aby s další koalicí sestavila vládu, že se to začne nějak řešit. Nezačne, v tu chvíli Andrej Babiš sestaví vládu s Okamurou a komunisty a je vymalováno, tak to prostě je,“ dodal.

Může kauza premiéra pomoci opozici v zisku dalších volebních hlasů? A nemá premiér pravdu, když kritizuje opoziční koalice, že se přespříliš věnují tématu Antibabiš? A s kým si umí Fiala představit povolební spolupráci?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Kauz Andreje Babiše a hnutí ANO už tady bylo tolik. To by nikdo nikde nepřežil,“ komentuje současnou kauzu premiéra Petr Fiala /ODS/.Video: Seznam Zprávy

Volební rozhovory Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si předvolební rozhovory v podcastu Ptám se já.

Sledujte rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lídry stran, které se střetnou ve volbách do Poslanecké sněmovny:

4. 10. – Petr Fiala (ODS– za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

5. 10. – Ivan Bartoš (Piráti) – za koalici Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí

6. 10. – Patrik Nacher (ANO)

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované