Hlavní obsah

Důchodová reforma je nadávka. Jedna strana ji nevyřeší, říká Šlachta

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Hostem speciálního předvolebního Ptám se já byl předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Do sněmovních voleb zbývají necelé dva týdny, politické strany vstoupily do horké fáze kampaní a bojují o každý hlas. Mezi těmi, které se drží těsně pod hranicí pěti procent, je i Přísaha Roberta Šlachty. Jak ji chce překonat?

Hostem série předvolebních rozhovorů Ptám se já s lídry stran ucházejících se v podzimních volbách o místo v Poslanecké sněmovně byl předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Podle posledního volebního modelu agentury Kantar vede ANO, oproti srpnovým číslům si ale pohoršilo o tři procentní body. Druhá koalice Spolu tak zaostává za vládní stranou o necelé dva procentní body. Obliba klesá podle zmiňovaného modelu i hnutí Přísaha, které by se čtyřmi procenty zůstalo mimo Parlament.

Podle Šlachty ale zatím není nic ztraceno. „Jsme čtrnáct dní před volbami, na preference se už dívat nedá. Jedna agentura nám minulý týden dávala 6 %, jiná 4 %, jiná dvě, ale nejlepším průzkumem budou dny 8. a 9. října a potom uvidíme,“ řekl v rozhovoru.

„Že bychom teď měli finanční prostředky na zmrzlinu, nebo byli schopni rozdávat koblihy nebo plnit letní kina, to určitě nemáme a je to hodně o financích,“ dodal.

Bývalý elitní detektiv a šéf protimafiánského policejního útvaru je se svým hnutím ve volbách nováčkem. Ve svém programu klade důraz na právní stát, ochranu slabých proti mocným nebo veřejných peněz. Není z něj ale vždy jasné, jak by hnutí chtělo svých cílů dosáhnout. Podle Šlachty to ale v mnohých případech bude na debatě sněmovních stran: „Třeba důchodová reforma je tady jako nadávka třicet let. Ta ale nemůže být otázka jedné strany, je třeba se na ní domluvit napříč. My jsme tedy řekli body, se kterými jdeme do vyjednávaní, a na zbytku jsme schopni se domlouvat,“ vysvětlil.

A podobně nahlíží Šlachta i na povolební spolupráci: „My nejedeme antikampaň vůči nikomu. Jedeme svůj program a je pro nás důležité nevykopávat příkopy. Abychom tam po 10. říjnu neseděli, neškrabali se na hlavě a neříkali si: S tebou nemluvím. Když vidíte ty vztahy na těch debatách, tak to je docela bizár,“ pokračoval s tím, že v povolebním vyjednávání nepůjde o to, že by Přísaha musela mířit do vlády.

Zatímco k povolební spolupráci je Šlachta otevřený, tvrdě si jeho hnutí brání, kdo za něj může kandidovat – nebo to alespoň tvrdilo. Na jeho kandidáty měla čekat přísná prověrka, a i přesto se na pražské listině objevili dva kandidáti, kteří nebyli schopni doložit čisté lustrační osvědčení.

Podle Šlachty šlo ale o dobrovolníky, nikoliv členy Přísahy, které strana na kandidátku přijala jen na základě čestného prohlášení. „Lidé jsou jako kinder vajíčko. Něčím si za třicet nebo čtyřicet let prošli, my se maximálně snažíme zjistit čím, a pokud uvedou něco jiného, okamžitě to řeším,“ vysvětlil.

Jaký má Šlachta plán, jak přesvědčit nerozhodnuté voliče? A kde plánuje brát peníze na předvolební sliby ze svého programu? S kým si umí představit povolební spolupráci a jak by vůbec řešil otázky, se kterými si současná vláda příliš neporadila?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

„Nejedeme antikampaň vůči nikomu,“ říká šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta.Video: Seznam Zprávy

Volební rozhovory Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si předvolební rozhovory v podcastu Ptám se já.

Sledujte rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lídry stran, které se střetnou ve volbách do Poslanecké sněmovny:

4. 10. – Petr Fiala (ODS– za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

5. 10. – Ivan Bartoš (Piráti) – za koalici Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí

6. 10. – Patrik Nacher (ANO)

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované