Hlavní obsah

Podcast Ptám se já přinese speciální volební rozhovory s lídry

Foto: Seznam Zprávy

Duo moderátorek volebních rozhovorů v podcastu Ptám se já Marie Bastlová a Veronika Sedláčková.

Reklama

Jak se moderátorky Marie Bastlová a Veronika Sedláčková připravují na speciální předvolební rozhovory? A kdo přijde odpovídat místo současného premiéra?

Článek

Už v pondělí 27. září startuje na Seznam Zprávách v rámci podcastu Ptám se já série speciálních předvolebních rozhovorů. Moderátorky Marie Bastlová a Veronika Sedláčková postupně vyzpovídají šestici lídrů politických stran a uskupení, které mají šanci nejvýrazněji promluvit do podoby příští vlády.

„Divákům jsme se rozhodli nabídnout rozhovory s těmi stranami, jejichž preference se blíží pětiprocentní hranici. V pořadí rozhovorů jsme se snažili brát v potaz volební průzkumy, ale samozřejmě v dramaturgii hrály roli i časové možnosti lídrů. Nakonec ale překvapivě odpovídají aktuálním voličským preferencím a proto postupujeme od těch s nejmenšími očekávanými procentuálními zisky po ty nejsilnější. Rozhovory s lídry tří nejsilnějších stran a koalic tak nabídneme v týdnu těsně před volbami,“ vysvětluje Eliška Dokulilová, editorka podcastu Ptám se já, podle jakého klíče vzniklo konečné pořadí.

Z nejvýraznějších hráčů nadcházejících voleb schází pouze zástupce SPD. Strana lídra Tomia Okamury pozvání obdržela, ale ani přes opakované urgence na něj jeho tisková mluvčí nereagovala. Pozvání dostal také premiér Andrej Babiš, ale ten se rozhodl nezúčastnit a hnutí ANO za něj do podcastu vyslalo náhradníka - lídra pražské kandidátky Patrika Nachera.

Jak vypadá příprava na sérii rozhovorů popisují moderátorky Veronika Sedláčková a Marie Bastlová.

Co obnáší nachystat se na živé rozhovory s politiky, z nichž může vzejít příští premiér?

V.S.: Podobně jako příprava na každý jiný rozhovor. První je důkladná rešerše na základě veřejně dostupných informací. S tím rozdílem, že před volbami se soustředíme na program té které politické strany, což je pro všechny kandidáty společné. Vyhledáváme výroky a vyjádření politiků na aktuální témata a zajímá nás řešení společenských problémů, které navrhují. Přitom vždycky vycházíme z několika informačních zdrojů, abychom si dokázaly udělat obrázek o motivacích a jednání hosta z nadhledu.

Popíšete čtenářům kontrolní mechanismy nastavené ve vašem týmu, které pomáhají zajistit, aby byly rozhovory za všech okolností vyvážené a nikdo nezískal oproti konkurentům žádnou výhodu?

V.S.: V týmu Ptám se já vyznáváme a dodržujeme zásadu šíření informací ověřených minimálně ze dvou nezávislých zdrojů. To je naprostý základ vyvážené a profesionální žurnalistiky, kdy nikdo nemá nespravedlivou výhodu vůči svým rivalům. Podcastů se to samozřejmě týká taky. Scénář navíc připravujeme vždy ve spolupráci s editorkou. Pracujeme ve sdíleném režimu, tedy je přirozené, že se doplňujeme a navzájem na svou práci reagujeme už během samotné přípravy. Případné sporné momenty podrobně konzultujeme, ať už osobně nebo online. Pokud se jedná o zvlášť citlivý a důležitý obsah, probíráme ho i se šéfredaktorem.

Co je pro vás při „live“ rozhovorech s politiky nejnáročnější, a je naopak něco, co vás na nich vyloženě baví?

V.S.: Náročná je potřeba soustředění, kdy polevit byť na pár vteřin znamená riskovat, že ztratím linku a rozhovor se rozpadne. Netýká se to jen politiků, ale kontroverzní rozhovory jsou v tomto směru nejnáročnější. Přirovnala bych to k šachové partii, kdy musím nejen poslouchat, co politik nebo politička říkají a případně okamžitě reagovat, ale taky přemýšlet o pár tahů dál. Jen tak můžu rozhovor opravdu vést a ne se jím naopak nechat unášet. To, co jsem popsala je sice těžké, ale zároveň mě tenhle druh interview i nejvíc baví. Ráda cvičím mozek.

M.B.: Nejnáročnější je příprava na rozhovor. Udělat si důkladnou rešerši, načíst, připravit si po ruce všechny zásadní výroky nebo věci, který v rozhovoru budu chtít argumentovat. Mnohokrát jsem se přesvědčila o tom, že politici zkusí ve studiu zpochybnit kde co, i zdánlivě jasné věci a je proto důležité je mít po ruce a moci z nich přesně citovat. A důležitá je samozřejmě dobrá formulace otázek. V rozhovoru je pak sice většinou nepoužiji, ale při jejich formulaci si ujasním, na co se chci ptát a co je podstata. A co mě nejvíc baví? Rozhovor samotný, hlavně když je živě. Baví mě argumentační přestřelky s hosty. Baví mě dolovat odpověď z těch, kteří odpovědět nechtějí. A baví mě hledat logické rozpory v odpovědích politiku, což bývá dost časté.

Pokud byste měly možnost vybrat si na rozhovor jednoho světového politika, ať už současného, nebo z minulosti, kdo by to byl?

M.B.: Jednoho? Já bych jich chtěla na rozhovor spoustu. Chtěla bych mluvit třeba s Edvardem Benešem a zeptat se ho, jestli nelituje kroků, které v politice udělal a co by udělal jinak, chtěla bych se zeptat Jana Masaryka na to, kdo ho shodil z okna, chtěla bych k mikrofonu Miladu Horákovou a zeptat se ji na její statečnost a opravdu důkladně s ní rozebrat naši současnou politiku a její problémy. A ze současných politiku bych chtěla k mikrofonu Angelu Merkel. Zeptala bych se jí na všechny české premiéry, které ve funkci stihla potkat.

V.S.: Vybrala bych si jich asi taky víc. Ale jestli mám jen jednu volbu, tak premiérku Nového Zélandu Jacindu Ardern.

Volební rozhovory Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si předvolební rozhovory v podcastu Ptám se já.

Sledujte rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lídry stran, které se střetnou ve volbách do Poslanecké sněmovny:

4. 10. – Petr Fiala (ODS– za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

5. 10. – Ivan Bartoš (Piráti) – za koalici Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí

6. 10. – Patrik Nacher (ANO)

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované