Hlavní obsah

Nemocnice pro 55 tisíc pacientů je krok od krachu

Reportáž o nemocnici v Rumburku z července 2019.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Insolvenční správkyně chce prodat nemovitosti a další majetek rumburské nemocnice.

Článek

Zadlužené nemocnici v Rumburku, do jejíž záchrany se ještě loni v létě zapojil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, hrozí konec.

Ústecký krajský soud povolil insolvenční správkyni, aby prodala nemovitosti, auta, zdravotnické pomůcky i techniku a další majetek nemocnice. Uvádí to dokument, který je vložen v insolvenčním rejstříku. V něm se také píše, že jednotlivý majetek získá ten, kdo nabídne nejvyšší částku.

Zdravotnické zařízení na severu Čech, které se stará o péči 55 tisíc pacientů a jehož majitelem je město, je tak krok od toho, aby tu provoz skončil. A to v případě, že o nemovitosti projeví někdo zájem.

„Insolvenční správce prodává firmu v úpadku a tedy poté, co rozprodá majetek, který je součástí firmy a firma tedy nebude moci vykonávat svou činnost, případně propustí zaměstnance, bude činnost firmy ukončena,“ napsal starosta Rumburku Lumír Kos z hnutí ANO.

Podobně mluví i insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová. Ta pro Seznam Zprávy uvedla, že v příštích týdnech bude připraveno výběrové řízení na prodej nemocnice.

„Přednostně hledáme právní subjekt, který sám je schopen být provozovatelem zdravotnického zařízení,“ prohlásila Jinochová Matyášová.

„Jestliže nejvyšší nabídka vzejde od subjektu, který nebude mít zájem zapojit nemocnici do systému zdravotních služeb v regionu, pak provoz pokračovat nebude,“ dodala.

Nemocnice je v konkurzu, s pohledávkami za 89 milionů se loni přihlásilo zhruba 90 věřitelů. Nejvíce dlužila Všeobecné zdravotní pojišťovně, zhruba čtyřicet milionů korun.

To, že Jinochová Matyášová již nabídla majetek zdravotnického zařízení mimo dražbu zpeněžit, překvapilo vedení Ústeckého kraje.

„O tom prodeji nemám informace,“ uvedl ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Jeho náměstek Martin Klika pak řekl, že měli s insolvenční správkyní společně s hejtmanem ještě v březnu naplánované jednání.

Ústecký kraj přitom několik měsíců řešil, že by provoz nemocnice převzal. Jenže chce ji bez dluhů a za pozemky a budovy, jejichž hodnotu znalec ohodnotil na více než 50 milionů korun, platit nechce.

„Je vyloučeno, aby v poměrech konkursu někdo očekával, že na sebe převede majetek nemocnice zdarma. Taková možnost už v insolvenčním řízení není. Zákon nic takového nedovoluje,“ uvedla Jinochová Matyášová.

Soud podle dokumentu, který je vložen v insolvenčním rejstříku, umožnil Martině Jinochové Matyášové, aby vedle 28 nemovitostí a pěti aut prodala také přes 250 zdravotnických pomůcek a techniky. Jde třeba o řadu přístrojů EKG, CT – tedy výpočetní tomografii, rentgen, lůžka, vyšetřovací lehátka nebo monitory.

Na začátku února se hejtman Bubeníček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dohodli, že by měla být zachována interní péče, chirurgie, ambulance a ošetřovatelská péče. Se závažnějšími případy by pak pacienti byli převáženi do Děčína nebo Ústí nad Labem.

Rumburk investoval v průběhu posledních patnácti let do zařízení zhruba 200 milionů. Kraj podle něj přispěl nemocnici 4,5 milionu korun, aby byla zajištěná péče aspoň v lednu.

Nemocnice se podle hejtmana Bubeníčka navíc potýká s nedostatkem personálu. Některé zdravotní sestry šly pracovat do okolních nemocnic nebo do Německa.

Reklama

Doporučované