Hlavní obsah

Nemocnice v Opařanech stále nemůže sehnat kvalifikovaný personál

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku stále nemůže sehnat kvalifikovaný personál. Pracovišti tak nadále hrozí zánik. Dětská nemocnice však se snaží o zachování provozu přímo v Opařanech.

Článek

„Stále usilujeme o zachování provozu, nicméně do této chvíle se nám i přes opakované výzvy do segmentu atestovaných dětských psychiatrů nepodařilo zajistit personální posily,“ uvedla mluvčí Jana Sosna Voňavková. Pokud by pracoviště v Opařanech nesehnalo do konce roku lékaře, jeho služby by s největší pravděpodobností převzala od ledna českobudějovická nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví pracuje s variantou zachování provozu i přesunem do Českých Budějovic. Dříve připustilo, že pravděpodobnější se jeví zánik opařanského zdravotnického zařízení.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nedávno uvedl, že v Opařanech v předchozích letech nenastala generační obměna. „Lékaři, kteří tam byli, si nevychovali své nástupce,“ řekl. Dětských psychiatrů podle něj obecně moc není. Uvedl, že oslovil všechny dětské psychiatry s nedávno dokončenou atestací. Připustil, že České Budějovice by pro mladé lékaře mohly být atraktivnější lokalitou než Opařany.

Dětská nemocnice v Opařanech patří mezi pouhé tři pracoviště tohoto druhu v republice. Před pár dny se stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od pěti do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky.

Areál nemocnice je v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září roku 1887. Psychiatrická péče o dospělé byla roku 1924 nahrazena dětskou psychiatrií.

Reklama

Doporučované