Hlavní obsah

„Nemůžeme nevidět, jak Rusko zbrojí,” říká český generál Petr Pavel a mluví o nebezpečí, jež hrozí Evropě

Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda vojenského výboru NATO, český generál Petr Pavel, poskytl zahraničním novinářům rozhovor, ve kterém upozorňuje na nebezpečí, jež hrozí Evropě ze strany Ruska. Nabízíme vám ve videu podstatnou část tohoto interview.

Článek

„Ruské vojenské kapacity - konvenční i jaderné, jsou významné,” říká generál Pavel. „A nemůžeme nevidět, že se nadále zvětšují. Proto musíme reagovat a musíme ujistit nejenom naše obyvatele, ale všechny naše spojence, že máme dostatečné odstrašující prostředky a v případě nutnosti dostatečné prostředky k obraně,” dodává předseda vojenského výboru NATO.

O vztahu k Rusku mluvil i bývalý hlavní poradce amerického prezidenta Steve Bannon. Jeho slova byla ale zcela jiná. „Nenávist proti Rusku je dnes desetkrát větší, než tomu bylo za studené války,” říká Bannon. „Současná ekonomika Ruska je srovnatelná s Itálií. Je menší, než jakou má stát New York. Zmenšili jsme ji na deset stop. A ani tak nejsou velcí. Je to kleptokracie. Jsou vedeni špatnými lidmi. Dělají špatné věci. Ale my se teď musíme soustředit na něco jiného - na vytvoření geostrategického konceptu proti síle, proti nevypočitatelné síle, síle, jaké jsme ještě nikdy nečelili - a to je Čína.”

Reklama

Související témata:

Doporučované