Hlavní obsah

Nemůžete chodit? Tak se k očkování neregistrujte, vzkazuje stát

Foto: Shutterstock.com

Senioři nad osmdesát let se mohou k očkování proti covidu-19 registrovat téměř dva týdny, řada z nich ale na termín stále čeká.

Reklama

Část seniorů registrovaných na očkování proti covidu-19 se do vakcinačního centra dostavit nemůže a přihlašovat se do centrálního sytému vůbec neměli. Kvůli nedostatečné informační kampani o tom ale nevěděli.

Článek

„Oba rodiče jsem registroval na očkování a při rezervaci jsem zjistil, že se systém vůbec neohlíží na imobilní seniory. Matka je zcela imobilní, lékaři ji zároveň kvůli zdravotním problémům doporučili vyvarovat se jakékoliv nákazy. Teď nevíme, jak rezervaci provést, když systém nezná pojem imobilní senior. Nikdo neumí poradit.“

Tak zní některé ze stížností, které lidé v posledních dnech směrují na covidové infolinky. S opakovanými dotazy se setkává i organizace Elpida pomáhající seniorům.

„Lidé se na nás s tímhle obracejí. Bohužel bylo velmi špatně komunikováno to, že systém není určen pro lidi, kteří nemohou chodit nebo mají jiný fyzický handicap. Také nyní je informací málo, často se rychle mění. Systém od začátku vykazoval řadu chyb, které se řeší za pochodu, řadu věcí seniorům nikdo nevysvětlil,“ popsal pro Seznam Zprávy ředitel Elpidy Jiří Hrabě.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) začátkem ledna na dotaz Seznam Zpráv při tiskové konferenci uvedl, že se senioři s omezenou mobilitou budou muset s očkováním i přihlášením spolehnout na pomoc okolí a na praktické lékaře a že za nimi mobilní týmy jezdit nebudou. Větší informační kampaň či letáky s instrukcemi, které by seniorům například přišly do schránky, však ministerstvo nezařídilo.

„Mobilní týmy budou prioritně využívány na očkování institucionalizovaných pacientů, například v domovech seniorů. Nebylo by asi příliš vhodné, aby jezdily po jednotlivých seniorech,“ dodával ministr s tím, že by to bylo zdlouhavé.

Lidé se následně začali do centrálního registračního systému hlásit, a to včetně těch, již se na očkovací místo dopravit nemohou.

„Imobilní občané starší 80 let mají výjimku z registrace přes centrální rezervační systém. Takoví lidé by měli kontaktovat svého praktického lékaře, který se s nimi individuálně domluví, jak očkování zajistit,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Dodala, že je informace pro seniory dostupná na webu.

Omezené kapacity

Praktičtí lékaři nicméně nepočítají s tím, že by měli očkování imobilních seniorů přímo u nich doma zajišťovat ve větším měřítku.

„Troufl bych si tvrdit, že to je možné pouze ve výjimečných případech, ale rozhodně to není něco, co by se dalo dělat ve větším počtu - z mnoha důvodů. Ale především z důvodu bezpečnosti - zvládnout případnou nežádoucí reakci v bytě pacienta je podstatně složitější než ve vybavené ordinaci,“ uvedl minulý týden předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Lékaři zmiňují i logistickou náročnost zajištění takového očkování imobilních pacientů.

„Po očkování má člověk zůstat alespoň půl hodiny pod dohledem lékaře. Ten, než na místo dojede a naočkuje, tam bude ještě půl hodiny po očkování čekat. Když si to spočítáme, dá se takto naočkovat jeden pacient za 45 minut. Za pracovní dobu se jich dá naočkovat třeba deset - což je samozřejmě méně efektivní, než kdyby přijeli do ordinace,“ dodal při konferenci praktických lékařů Cyril Mucha.

Imobilním seniorům, které nemůže k očkování dopravit nikdo z rodiny či okolí, však lékaři mohou zařídit převoz sanitkou.

Iniciativně se k otázce postavila také některá města. Například Brno plánuje začít očkovat imobilní seniory přímo v terénu pomocí dvou zdravotnických týmů. Oznámil to náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Pečovatelská služba podle něj dochází v Brně asi k 1600 lidem starším 80 let, z toho asi 120 je nepohyblivých. „Z nich se jich chce nechat naočkovat asi 80. Ty už máme v seznamu. Pak tu ale jsou imobilní senioři, o které se stará třeba rodina,“ uvedl Hladík. Ti se mohou obrátit na telefonní linku 771 135 452 a na očkování v domácnosti se domluvit.

Reklama

Doporučované