Hlavní obsah
Online

Vakcína společnosti Novavax hlásí 89% účinnost

Ilustrační snímek (Profimedia).

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Biotechnologická společnost Novavax Inc. uvedla, že její vakcína proti koronaviru měla 89,3% účinnost při testování prevence proti covidu-19 ve Velké Británii. Předběžná analýza také ukázala, že je vakcína téměř stejně účinná i při ochraně proti nakažlivější britské mutaci.

- Dlouhodobě přetrvávající příznaky covidu-19, které trápí některé pacienty, vědci přirovnávají k následkům jiných virových onemocnění, eboly a horečky chikungunya. Snaží se jim proto více porozumět, aby pacientům, kteří trpí i po letech, mohli účinněji pomoci, píše britský The Guardian na svém webu.

- Německé úřady jsou proti tomu, aby se vakcína AstraZeneca, která zatím stále čeká na schválení pro EU, používala u lidí starších 65 let. Podle The Financial Times je důvodem to, že není k dispozici dostatek spolehlivých dat. Belgický lékový úřad mezitím provedl inspekci v továrně AstraZenecy v Seneffe. Kontrola na žádost Evropská komise měla za cíl prověřit tvrzení firmy, že za výpadky dodávek vakcíny stojí problémy v tomto závodě.

  • Vakcína společnosti Novavax hlásí 89% účinnost

    Biotechnologická společnost Novavax uvedla, že její vakcína proti koronaviru měla 89,3% účinnost při testování prevence proti covidu-19 ve Velké Británii. Předběžná analýza také ukázala, že je vakcína téměř stejně účinná i při ochraně proti nakažlivější britské mutaci.

    Společnost uvedla, že do studie bylo zařazeno 15 000 lidí ve věku 18 až 84 let. Aktuálně se očekává, že bude předložena britským regulačním orgánům, Evropské unii a dalším státům na případné schválení. Téměř 27 % lidí, kteří se výzkumu zúčastnili, byli starší 65 let, uvádí Reuters.

  • Nejdříve naočkujeme 40 vězňů, pak obnovíme slyšení

    Pentagon uvádí, že 40 zadržených ve věznici Guantánamo dostane vakcínu proti covidu-19. Jejich nedostatek je totiž hlavní překážkou pro obnovení slyšení o válečných zločinech.

  • Reuters: Bolsonaro se zavázal v Brazílii rychle očkovat, sám ale vakcínu nechce

    Brazilský prezident Jair Bolsonaro se zavázal nechat naočkovat všechny Brazilce co nejrychleji to půjde. Sám přitom minulý rok uvedl, že on sám se očkovat nenechá.

  • Francie: Rekordní přírůstek nakažených za 24 hodin

    Francie eviduje 23 770 tisíc nových případů nakažených infekcí covid-19 za posledních 24 hodin. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran uvedl, že nové mutace se v zemi šíří každým týdnem rychleji. Dodal také, že společnost Moderna poskytne o 25 % méně vakcín, než se původně v únoru předpokládalo.

  • Podezřelá úmrtí dětí na covid-19 u kmene Yanomami

    Brazilské úřady budou prověřovat úmrtí dětí, které údajně zahynuly v souvislosti s nemocí covid-19. Zástupci domorodého kmene Yanomami dnes uvedli, že ve dvou jejich vesnicích zemřelo devět dětí, jež měly odpovídající příznaky, napsala agentura AFP. Lékaři dosud považovali vážné komplikace nemoci covid-19 u dětí za zcela ojedinělé.

    „Dalších 25 dětí má podobné příznaky (jako ty zemřelé) a nachází se ve vážném stavu,“ uvedli zástupci kmene. Zemřelé děti nebylo možné na přítomnost koronaviru otestovat.

  • Na hory je stále možné jezdit pouze s nájemní smlouvou

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček upřesnil, že bude dál možné jezdit do cizího ubytování pouze na základě nájemní smlouvy, nikoliv klasického ubytování. „Pokud se jedná o nájemní smlouvu, potom je možno toto využít, nikoliv však u ubytovací smlouvy,“ řekl Havlíček.

  • Tržby z prodeje americké whisky navzdory pandemii rostly

    Prodej americké whisky a lihovin v USA loni navzdory pandemii covidu-19, která zavřela bary a restaurace, rostl. Pomohl prodej v obchodech s alkoholem a přes internet. Tržby z prodeje americké whisky a bourbonu stouply o 8,2 procenta na 4,3 miliardy USD (92,3 miliardy Kč). Oznámil to americký svaz obchodníků s lihovinami Distilled Spirits Council.

    Objem prodeje whisky a bourbonu na domácím trhu vzrostl o sedm procent na 28,4 milionu přepravek a poptávka byla silná ve všech cenových rozpětích. Podle svazu výkon v době pandemie ukazuje, že odvětví je odolné.

  • Policisté ve Francii měli při zákazu nočního vycházení večírek

    Úřady ve Francii vyšetřují případ, kdy skupina policistů na předměstí Paříže v rozporu s opatřeními proti šíření koronaviru uspořádala na služebně večírek na rozloučenou pro jednoho z kolegů. Konal se v době zákazu nočního vycházení, strážci pořádku neměli roušky a při tanci nedodržovali rozestupy, informuje internetový portál britské BBC.

    Na sociálních sítích se objevilo video z večírku z Aubervilliers, na kterém lidé v civilu tančí tanec podle písničky Macarena. Dotýkají se, pořizují si selfie, pijí z kelímků. Podle francouzského portálu Loopsider se party konala 22. ledna. „Na policejní stanici v Aubervilliers se v době zákazu nočního vycházení konal rozlučkový večírek, nebylo dodrženo pravidlo bezpečných rozestupů. Vyšetřování případu pokračuje a účastníky večírku čeká trest,“ uvedla na Twitteru policejní prefektura.

  • Ministr zdravotnictví vypovídá o připravenosti Itálie na epidemii

    Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza dnes pět hodin vypovídal jako svědek o připravenosti Itálie na epidemii covidu-19. Speranza svědčil v rámci vyšetřování, které vede prokuratura v Bergamu, uvedla dnes veřejnoprávní televize RAI. Prokurátoři zatím nikoho neobvinili.

    Podle zastupující prokurátorky Marii Cristiny Rotové vyšetřování „zjišťuje platnost protiepidemického plánu a období, kdy byl sepsán“. Cílem je určit, proč v epidemii covidu-19 zdravotnické úřady protiepidemický plán nevyužily. Podle zastupující prokurátorky Rotové ministr odpovídal při výslechu ochotně.

  • EK zvýšila limity pro covidovou státní pomoc firmám

    Na více než dvojnásobek dnes Evropská komise zvýšila limity pomoci, kterou mohou státy Evropské unie poskytovat firmám zasaženým koronavirovými omezeními. Maximální částka na jednu společnost bude nově 1,8 milionu eur (asi 47 milionů korun). Mimořádná pravidla, která měla původně platit do poloviny roku, se prodlužují do jeho konce, oznámila dnes komise v tiskové zprávě.

    „Protože koronavirová pandemie trvá déle, než jsme všichni doufali, musíme umožnit, aby členské země mohly i nadále firmám poskytovat podporu nutnou k jejímu přečkání,“ uvedla místopředsedkyně EK odpovědná za hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

  • V baru v Thajsku bylo zatčeno 89 cizinců za porušení restrikcí

    Thajská policie zadržela na večírku v baru na oblíbeném turistickém ostrově Pchangan 89 cizinců a 20 Thajců. Za porušení opatření proti šíření koronaviru dostali pokuty a podmíněné vězeňské tresty, napsala dnes agentura AP.

    V Thajsku v současné době kvůli koronavirové krizi platí nouzový stav, omezeno je shromažďování i fungování restaurací a barů. Razie se uskutečnila v úterý večer v baru Three Sixty na ostrově Pchangan na jihu Thajska. Na fotografiích z policejního zátahu bylo vidět v baru množství lidí, většinou s rouškami na obličeji. Některým hostům se údajně podařilo před policií utéct.

  • Fotbalistu Ronalda vyšetřuje italská policie za porušení opatření

    Portugalského fotbalistu Cristiana Ronalda vyšetřuje italská policie za porušení pravidel přijatých v návaznosti na šíření covidu-19 v zemi. Fotbalista se svou přítelkyní údajně odjeli slavit její narozeniny do horského resortu v jiném regionu, přestože je v Itálii cestování napříč regiony zakázané.

  • OSN: Pandemie turistický ruch loni připravila o 1,3 bilionu USD

    Světový turistický ruch přišel kvůli pandemickým opatřením v roce 2020 o 1,3 bilionu dolarů (bezmála 28 bilionů Kč). Informovala o tom dnes Světová turistická organizace (UNWTO). Znamená to více než jedenáctkrát vyšší ztrátu než za světové finanční krize v roce 2009. Meziročně klesl počet příjezdů turistů o 74 procent, uvedla dále organizace, jež spadá pod OSN a sídlí v Madridu.

    „Rok 2020 byl nejhorším rokem v dějinách turistického ruchu. Na cestu do zahraničí se vydalo o miliardu méně lidí,“ uvedla porovnání s rokem 2019 organizace UNWTO. Za krize v letech 2008 a 2009 počet turistů klesl o čtyři procenta.

  • Policie zatkla muže kvůli balíku zaslanému velšské výrobně vakcín

    Policie v Anglii dnes zatkla jistého muže poté, co do továrny, kde se vyrábí a skladuje vakcína proti covidu-19 společnosti AstraZeneca, ve středu přišel podezřelý balíček. Informovala o tom agentura Reuters. Kvůli tomuto případu bylo nutné areál částečně evakuovat a výrobu vakcín na několik hodin přerušit.

    „Zatčen byl 53letý muž z Chathamu kvůli podezření, že balíček poslal,“ uvedla dnes policie v anglickém hrabství Kent. Nic podle ní nenasvědčuje tomu, že by továrně ve severovelšském Wrexhamu hrozilo nějaké nebezpečí. Balíčku se ve středu ujali pyrotechnici.

  • Šest dávek vakcíny z jedné lahvičky se EU podle ARD vymstilo

    Získávat z lahvičky šest místo pěti dávek vakcíny společností Pfizer a BioNTech proti nemoci covid-19 se zdálo jako skvělá příležitost, jak v Evropské unii rychleji naočkovat větší část populace. Nyní ale výrobce dodávky omezuje a argumentuje i tím, že smlouvy hovoří o dávkách, nikoli vakcínách. Nápad se tak EU v době nedostatečných výrobních kapacit vymstil, protože místo dvaceti procent navíc je nakonec látky méně, ne všem se totiž daří šestou dávku z lahvičky získat, uvádí zpravodajská relace Tagesschau německé veřejnoprávní televize ARD.

    Lahvička s vakcínou Pfizer/BioNTech po naředění fyziologickým roztokem obsahuje 2,25 mililitru látky. Jako jednu dávku výrobce stanovil 0,3 mililitru. Teoreticky je tak možné získat místo původních pěti rovnou sedm dávek, prakticky je to ale komplikované. Větší objem je v lahvičkách jako rezerva, aby bylo zaručeno, že zdravotníci dokážou získat předepsaný počet dávek.

  • EU chystá omezení vývozu vakcín firem, které nedodrží smlouvy

    Evropská unie by mohla zablokovat vývoz vakcín proti covidu-19 do mimounijních zemí, pokud některý výrobce poruší své závazky týkající se dodávaného množství. Podle unijních činitelů s tím počítá návrh nových pravidel, který Evropská komise předloží v pátek. Brusel jím reaguje na fakt, že firmy Pfizer/BioNTech a AstraZeneca snížily proti původní dohodě počet vakcín pro členské země.

    Výrobci očkovacích látek, kteří mají své podniky na území EU, budou muset v rámci nového systému registrovat plány na vývoz vakcín u úřadů členských zemí. Pokud nebude firma exportovat očkovací preparáty na úkor distribuce do unijních států, neměla by mít podle zmíněných činitelů ve svých plánech žádné překážky.

  • Vědci přirovnávají přetrvávající symptomy covidu -19 k následkům eboly

    Dlouhodobě přetrvávající příznaky covidu-19, které trápí některé pacienty, vědci přirovnávají k následkům jiných virových onemocnění, eboly a horečky chikungunya. Snaží se jim proto více porozumět, aby pacientům, kteří trpí i po letech, mohli účinněji pomoci, píše britský The Guardian na svém webu.

    Jak u pacientů s takzvaným dlouhým covidem, tak u těch, kdo prodělali ebolu nebo horečku chikungunya, často přetrvávají projevy nemoci, které jim brání pracovat nebo normálně fungovat v běžném životě. Asi tři čtvrtiny lidí, kteří prodělali ebolu, trápí její projevy rok a někdy i déle. Patří mezi ně bolesti kloubů a svalů, bolest hlavy podobná migréně, problémy se zrakem a únava.

  • Africká unie zajistila 400 milionů dávek vakcíny, začíná očkovat

    Africká unie získala pro své členské státy dalších 400 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Vyrobí je indický Serum Institute of India podle vzorců dodaných firmou AstraZeneca. Přípravek, který bývá dodáván zejména do rozvojových zemí, bude k dispozici v letošním i příštím roce. Na africkém kontinentu už očkování začalo v Maroku, Egyptě, na Seychelách a v Guineji, na Mauriciu začne v úterý, píše agentura AFP.

    Africká unie již 13. ledna oznámila, že zajistila dodávku 270 milionů vakcín a 50 milionů z celkového objemu bude k dispozici mezi dubnem a červnem. Pro zajištění imunity všech obyvatel Afriky by muselo vakcínu dostat nejméně 60 procent z nich, což by podle odhadů AFP vyšlo na 5,8 až 8,2 miliardy eur (asi 151 až 214 miliard korun).

  • MMF: Globální dluh kvůli pandemii stoupl loni na 97,6 procenta HDP

    Globální veřejný dluh na konci loňského roku dosáhl 97,6 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžného odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF). Údaj je mnohem vyšší, než MMF původně očekával, kvůli pandemii nemoci covid-19, která přiměla vlády přijmout fiskální opatření na podporu ekonomik za téměř 14 bilionů dolarů (301 bilionů Kč).

    Na počátku loňského roku přitom MMF očekával, že globální veřejný dluh na konci roku 2020 stoupne na 84 procent HDP z 83,5 procenta v roce 2019. V letošním roce má dluh dále vzrůst na 99,5 procenta HDP.

  • Studie: Východní Asie a Tichomoří se s pandemií vypořádaly nejlépe

    Ačkoliv se koronavirus SARS-CoV-2 poprvé potvrdil na konci roku 2019 v Číně, státy v asijsko-tichomořském regionu se s následnou pandemií vypořádaly nejlépe. Vyplývá to ze studie australského nezávislého Lowyho institutu (LI). Nákaza naopak zachvátila Evropu a Spojené státy, starý kontinent však v boji s koronavirem vykázal globálně největší zlepšení, uvádí studie, která porovnávala veřejně dostupná data z 98 zemí světa. Vědci zkoumali i to, jaký dopad měla na zvládání epidemií ekonomika či velikost populace.

    Institut na základě shromážděných dat utvořil žebříček, v jehož čele se umístily státy, které pandemii zvládly nejlépe ze všech zkoumaných. Země hodnotil podle vývoje ve 36 týdnech od stého potvrzeného případu koronaviru s daty dostupnými do 9. ledna 2021. Mezi zkoumanými ukazateli byl mimo jiné čtrnáctidenní klouzavý průměr potvrzených případů a úmrtí či množství provedených testů na tisíc obyvatel.

Reklama

Hlavní zprávy