Hlavní obsah
Online

V Krumlově je deset nakažených, klienti i personál sociální služby

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Zemřel šestý pacient s koronavirem

Reklama

aktualizováno •

V Česku je 1654 potvrzených případů nákazy koronavirem, od středečního rána jich přibylo 157. Šest lidí už na koronavirus zemřelo. První oběť byl pětadevadesátiletý muž z Prahy, druhý muž s rakovinou ročník 1975. Třetí obětí byla žena ročník 1949, která se nakazila v rodině. Čtvrtou obětí nemoci byl třiaosmdesátiletý muž, pátou osmaosmdesátiletý.

Článek

Od středy platí další změna v otevírací době obchodů. Obchody s potravinami a drogerie s prodejní plochou do 500 metrů čtverečních mohou vpouštět zákazníky bez omezení. Větší obchody musí vyhradit čas mezi osmou a desátou hodinou dopoledne pro seniory starší 65 let a handicapované nad 50 let.

Na chaty a chalupy se podle ministerstva zdravotnictví může jezdit jen v případě, že člověk nemá příznaky onemocnění a hodlá takzvaně „změnit“ lokalitu. I zde musí dodržovat pravidla, která platí pro celou republiku. Zůstat doma, vycházet jen v nutných případech a mít na ústech roušku.

Sněmovna v úterý schválila řadu opatření pro boj s koronavirem - například odpuštění části odvodů pro živnostníky. EET by se mělo přerušit na dobu nouzového stavu a tři měsíce po něm. Ošetřovné by měli dostat rodiče do 13 let věku po celou dobu uzavření škol. Ty by se měly otevřít 14 dní po ukončení nouzového stavu. Opatření musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Denní přírůstky nakažených klesají a zřejmě budou stagnovat. Podíl seniorů mezi nakaženými je asi 17 procent, daří se je tedy zřejmě přijatými opatřeními chránit. Španělsko má asi 50 procent.

Hospitalizovaných je deset až 11 procent ze všech nakažených. Zhruba pětina z nich potřebuje intenzivní péči. Jeden nakažený v ČR v průměru 12. března nakazil 2,64 osoby. Po opatřeních číslo klesá, za týden by mohlo být 1,2.

Dění sledujeme v online reportáži:

  • V Českém Krumlově má 10 lidí COVID-19, klienti i personál sociální služby

    Nemoc COVID-19 se potvrdila u sedmi klientů odlehčovací sociální služby Sovy v Českém Krumlově a tří členů jejího personálu. Nemoc byla prokázána v jedné ze dvou budov služby, a to v objektu Za Soudem. Dva klienti ve věku kolem 90 let jsou v nemocnici. Testy podstoupilo 18 klientů a 15 členů personálu, na výsledky jednoho se čeká. ČTK to dnes řekla mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová.

    Situaci konzultuje město s krajskou hygienickou stanicí i s Jihočeským krajem. „Všichni nakažení jsou izolováni, je zajištěna péče o ně, další kroky budeme podnikat dle instrukcí hygieniků,“ uvedla mluvčí. V Jihočeském kraji přibylo během dneška 16 případů nákazy, k 18:00 bylo v jižních Čechách celkem 50 potvrzených případů.

  • Fiala žádá náhradu škody pro restauratéry a spol.

    Předseda ODS Petr Fiala chce na premiéru Babišovi nápravu pondělního rozhodnutí vlády, podle kterého podnikatelé dotčení nouzovým režimem nemají nárok na náhradu škody.

  • V Thomayerově nemocnici je 13 seniorů nakažených COVID-19

    Nakažených nemocí COVID-19 je 13 seniorů na oddělení následné péče Thomayerovy nemocnice v Praze. Na dotaz ČTK to dnes sdělil ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Jeden nakažený, pětasedmdesátiletý muž, dnes zemřel. Minulý týden se tam nemoc prokázala u tří zdravotních sester, před nimi u dvou dalších na plicní klinice.

    Pozitivní pacienti byli podle něj sestěhování do jednotlivých pokojů a oddělení od ostatních pacientů. Podle Beneše budou znovu testováni i v případě, že nebudou mít příznaky.

  • Lékaři a další mají výjimku pro práci v cizině

    Z omezení pro takzvané „pendlery“ mají výjimku lékaři a další pracovníci v sektoru zdravotnictví, sociálních služeb nebo složek integrovaného záchranného systému.

    „U těchto osob se nadále vyžaduje pouze potvrzení o výkonu přeshraničního zaměstnání v oboru zdravotnictví, sociálních služeb a IZS, a nevyžaduje se knížka přeshraničního pracovníka. Omezena není ani četnost překračování hranice (ani 3× týdně, ani 21 kalendářních dní),“ uvádí Ministerstvo zdravotnictví na svém twitterovém účtu. „A nevyžaduje se u nich ani karanténa po návratu domů,“ dodává.

  • Na chatu můžete, ale jen na „trvalo“

    Ministerstvo zdravotnictví vydalo upřesnění pravidel pro rekreační pobyty na chatách a chalupách. Vyjádření se dá pochopit tak, že stát chce především zabránit víkendovým pobytům a pendlování mezi městem a rekreačními oblastmi. Na chatu je možné jet, pokud tam bude člověk dodržovat pravidla a nebude zbytečně či bez roušky opouštět rekreační objekt.

    Plné znění ministerského výkladu:

    „Ministerstvo zdravotnictví důrazně doporučuje všem občanům, aby vycházeli ze svých domovů jen v nejnutnějších případech a omezili návštěvu svých rekreačních objektů, jako jsou chaty a chalupy, za účelem rekreace. Ministerstvo také důrazně upozorňuje, aby občané s nařízenou karanténou nebo po kontaktu s pozitivním člověkem v žádném případě neopouštěli svá bydliště. Občané, kteří nepociťují příznaky onemocnění, mohou vycestovat do jiné lokality, s výjimkou lokalit uzavřených, při dodržení základních hygienických pravidel včetně vybavení rouškou, a za předpokladu, že v místě setrvají v uzavřeném prostoru rekreačního objektu a budou minimalizovat kontakt s okolím.

  • Chraňte své blízké, apeluje znovu Vojtěch

  • Maturity a přijímací zkoušky na střední školy mohou být v červnu

    Přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční asi počátkem června, pokud se školy znovu otevřou v půlce května po opadnutí epidemie nového koronaviru. Týden po přijímacích zkouškách by se pak konaly maturitní zkoušky, mají být do konce června. Vyplývá to z vládního návrhu zákona, který dnes ve zrychleném režimu schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který by tento krok podle informací ČTK mohl učinit ve čtvrtek.

  • Potvrzených případů nákazy je 1654

    Ministerstvo zdravotnictví informovalo na svých stránkách, že celkový počet provedených testů dosáhl čísla 22 600. Počet potvrzených případů nákazy nemocí COVID-19 činí v tuto chvíli 1654. Šest lidí s novým typem koronaviru zemřelo, deset lidí se vyléčilo.

  • Senát podpořil vládu v boji proti koronaviru

    Tisková konference před jednáním horní komory Parlamentu:

    Tisková konference před jednáním Senátu.Video: ČTK

  • V Thomayerově nemocnici zemřel další pacient

    Pacient nakažený koronavirem byl hospitalizovaný na oddělení následné péče. Měl pokročilé srdeční selhání.

  • Ústav molekulární genetiky AV smí testovat vzorky na koronavirus

    Výkonný robot, který může testovat až 1000 vzorků denně, je v areálu ústavu AV ČR v Praze-Krči. Primárně je využíván při testech v rané fázi vývoje léků, vědci ho však upravili tak, aby zvládl i testování vzorků na koronavirus. Ředitel Ústavu molekulární genetiky Petr Dráber v pátek ČTK řekl, že ideální by bylo získat povolení právě v těchto dnech. Jiný vývoj situace by výzkumníci považovali za zdržení. Akademické instituce nabídly státu pomoc s testováním minulý týden. Souhlas Státního zdravotního ústavu už dostaly Ústav molekulární medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci, centrum CEITEC Masarykovy univerzity a Parazitologický ústav Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

  • Stát odpustí živnostníkům část sociálního pojištění

    Stát odpustí drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné nebudou muset hradit zálohy v tomto období vůbec, byť by byly vyšší. Odvody budou moci doplatit až při ročním zúčtování. Senát dnes schválil vládní návrh zákona, který to předpokládá. Předlohu nyní dostane prezident Miloš Zeman, podepsat by ji mohl v čtvrtek.

  • Nadace Olgy Havlové podpoří 11 organizací, které pečují o seniory

    Nadace Olgy Havlové rozhodla, že zaplatí ze svého Fondu podpory seniorů, který otevřela v reakci na nouzový stav, 11 neziskovým organizacím dohromady přes 380 000 korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Jana Taušová z Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Cílem grantového řízení je podpořit terénní sociální služby určené zejména pro seniory, aby nezůstali doma v izolaci bez přísunu potravin, léků či zdravotní pomoci. Fond podpory seniorů bude omezen na období mimořádných opatření vlády.

  • Kolona u hranic se Slovenskem už má 12 kilometrů

    Na dálnici D2 se na hraničním přechodu Lanžhot-Brodské směrem na Slovensko dnes odpoledne utvořila opět kolona kamionů, aktuálně měří zhruba 12 kilometrů. Policie proto začala veškerou dopravu odklánět na exitu 48, kamiony ovšem začaly působit problémy v Hodoníně. Nyní proto policisté nechávají kamiony dojet do kolony, řekl ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

  • Praha chce po MPSV, aby uvolnilo potraviny pro bezdomovce

    Vedení Prahy vyzvalo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), aby uvolnilo potravinovou a materiální pomoc, kterou chce magistrát poskytnout bezdomovcům. Pro ty město postupně otevírá ubytovací prostory a stanová městečka, kde mají přečkat karanténu vyhlášenou v souvislosti s šířením nákazy novým typem koronaviru. Po jednání krizového štábu to dnes uvedla radní Prahy Milena Johnová (Praha Sobě). MPSV by podle ní mělo také povolit městu přesun pracovníků v sociálních službách.

  • Ošetřovné na děti dostanou rodiče za celou dobu uzavření škol

    Stát bude vyplácet ošetřovné za celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové krizi, a to rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Rodič dostane 60 procent redukovaného vyměřovacího základu, a to i zpětně. Návrh zvláštního vládního zákona, který to předpokládá, dnes zrychleně schválil Senát. Předlohu dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

  • Petříček navrhne vládě pomoc Itálii a Španělsku

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce na jednání vlády mluvit i o možné pomoci Itálii a Španělsku, které nejhůř z evropských zemí zasáhla epidemie koronaviru. Řekl to dnes novinářům na pražském letišti. Petříček naznačil, že by pomoc mohla být ve formě vyslání lékařských týmů, zároveň ale upozornil na to, že takové rozhodnutí by bylo na ministerstvech zdravotnictví a obrany. Pomoc Itálii a Španělsku už nabídlo například Německo.

  • Speciální let z Vietnamu dovezl do Prahy 204 Čechů

    Speciální let z Vietnamu dnes odpoledne přivezl do Prahy 204 Čechů a 82 občanů dalších 11 zemí Evropské unie. Byl to první repatriační let v době koronavirové pandemie, který byl koordinován na celoevropské úrovni, řekl novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Letadlo dovezlo do Česka také tisíce látkových roušek, které zemi darovalo vietnamské ministerstvo veřejné bezpečnosti. Diplomacie se zároveň dohodla na nákupu půl milionu jednorázových roušek ve Vietnamu.

  • Divadlo Ungelt spouští svůj online program, začne vzpomínáním na Miloše Kopeckého

    Ve čtvrtek 26. března ve 20:00 odstartuje první část projektu nazvaného Než budeme zase hrát. „Po čtyři večery divákům přímo z našeho divadelního klubu nabídneme čtení z knihy Milana Heina a Miloše Kopeckého Co za to stálo…, ve kterých její spoluautor a náš principál zavzpomíná na setkávání s legendárním českým hercem, jež před 25 lety vyústilo až k založení Ungeltu. Zároveň prozradí, jak kniha vznikala, a podělí se o vzpomínky, o kterých doposud nemluvil,“ slibuje umělecký šéf divadla Pavel Ondruch.

Reklama

Hlavní zprávy