Hlavní obsah

Není cesty pro únik ani záchranu. Australské pobřeží vězní 4 000 lidí

Foto: Jason Selmes

Aktuální fotka z Mallacooty pořízená jedním z obyvatel.

Reklama

Silný vítr dál rozšiřuje rozsáhlé požáry, a to hlavně na jihovýchodě Austrálie. Záchranné složky státu Victoria se teď přitom musí potýkat i s další krizí: ve městě Mallacoota tisíce lidí utekly před ohněm na pláž, z níž se nyní nemohou dostat. Pohřešovány jsou tam čtyři osoby, jednoho nezvěstného mají i ve vedlejším Novém Jižním Walesu. Dohromady plameny uchvátily životy už nejméně 12 obětí.

Článek

V Mallacootě spustili poplašné sirény jako varování před příchozím požárem v úterý časně zrána. Tamní obyvatelé se vydali směrem k pobřeží. Na takovém evakuačním plánu se podle CNN shodli na předešlých setkáních městských komunit.

Na pláž pobřežního města tak zamířilo i s momentálními návštěvníky východního australského státu Victoria celkem 4 000 lidí. Tam je ale uvěznily tytéž plameny, které jim vzaly jejich domovy.

„Nedá se dostat tam ani ven,” popsal situaci pro CNN jeden z obyvatel města Jason Selmes.

Město v temnotě, lidé ve strachu

Na požárem obklíčené pláži jsou i s obyvateli celkem tři pohotovostní týmy. Záchranné složky zatím nedaleko zřizují lékařská centra a evakuační kryty. Uvěznění lidé, které kontaktoval server BBC, popsali ukrývání na molech a kotvících lodích jako „otřesný zážitek”.

Mnozí lidé ovšem odmítli utéct na pláž a zůstali ve svých domovech. „Je tam dost zatemněno a v sousedstvích je to až děsivé, tamní komunity jsou v ohrožení, ale my hodláme držet své pozice a chránit je,” uvedl šéf okresních hasičů Steve Warrington.

Poslední z obětí: hasič v převrženém voze

Úřady mezitím podle BBC potvrdily, že v sousedním Novém Jižním Walesu zemřeli další dva lidé, což počet obětí lesních požárů šířících se nejmenším světovým kontinentem zvýšilo na 12.

V pondělí stály záchranné práce život i jednoho z dobrovolných hasičů. Osmadvacetiletý muž zemřel poté, co silný vítr převrátil jeho desetitunový vůz. Dva další zemřeli v Novém Jižním Walesu dříve v prosinci, když na jejich vozidlo při operaci nedaleko hlavního města Sydney spadl strom.

Nejhůře zasažené oblasti

Přes tucet požárů označených jako „stav nouze” teď řádí v pásmu asi 500 kilometrů od tamního přístavu Batemans Bay – zhruba 300 kilometrů jižně od Sydney – po Bairnsdale, které leží přibližně ve stejné vzdálenosti východně od Melbourne v sousední Victorii.

Požáry pustoší části několika australských států už měsíce. V Novém Jižním Walesu jich je v úterý nahlášených přes sto, z toho šedesát se ještě nepodařilo dostat pod kontrolu. Více než 900 domovů tamních obyvatel lehlo popelem a počet podle CNN zřejmě poroste. Ve Victorii se jenom v pondělí objevilo sedmdesát nových požárů a dvacet z nich je dnes stále aktivních.

Ohně ničí domy i rodiny

K potvrzeným obětem se z 12 lidí řadí také otec se synem z města Cobargo v Novém Jižním Walesu, kteří se měli snažit svůj dům zachránit před plameny, jak uvádí australská média. V nedalekém městě Belowra se další člověk pohřešuje a čtyři osoby jsou nezvěstné ve státě Victoria.

Podle meteorologů mají teploty na jihovýchodě Austrálie v úterý vystoupat až ke 44 stupňům Celsia. Ve vnitrozemí by v některých městech mohlo být i o stupeň více. I přesto se má v Sydney konat každoroční novoroční ohňostroj, proti kterém zprvu protestovali právě tamní hasiči. Ti ale nakonec akci vyhlásili jako výjimku. Totéž neplatí pro Canberru, která kvůli vysokým teplotám, přetrvávajícímu suchu a požárům pyrotechnické oslavy konce roku zrušila.

Reklama

Doporučované