Hlavní obsah

Neočkování nebudou smět v Bavorsku do restaurací

Foto: Profimedia.cz

Bavorsko je třetí nejhůře postiženou spolkovou zemí covidem-19.

Reklama

Bavorsko zpřísňuje opatření. Od úterý nevpustí do restaurací a hotelů neočkované. Vláda zvažuje i možné povinné očkování pro vybrané profese.

Článek

V pondělí to oznámil bavorský premiér Markus Söder, podle kterého bez uzávěr pro neimunizované nelze za současného rychlého šíření koronaviru postupovat jinak. Söder, který je považován za jednoho z nejvlivnějších premiérů spolkových zemí, se rovněž vyslovil pro povinnou vakcinaci vybraných profesí. Nejčastěji se v Německu hovoří o zdravotnících a pečovatelích.

„Nakonec to skončilo takto, tedy jakýmsi lockdownem pro neočkované. Jinak to ani být nemůže,“ řekl Söder, který opětovně vyzval veřejnost, aby se nechala očkovat proti nemoci covid-19. „Pokud by byli všichni očkovaní, byla by naše situace snadnější. A situace je taková, jaká je,“ uvedl.

Bavorsko je podle Institutu Roberta Kocha (RKI), který je hlavní německou institucí pro potírání infekčních chorob, třetí nejhůře postiženou spolkovou zemí. V Německu činí k dnešku sedmidenní průměr nově infikovaných na 100 tisíc obyvatel 303, v Bavorsku je to 525,7.

Nejhorší je vývoj pandemie v Sasku, kde je tato sedmidenní incidence 754,3. V rámci Německa je o očkování nejmenší zájem právě v Sasku, plně vakcinováno je zde 57,5 procenta populace. Bavorsko s 65,6 procenta zaostává za celoněmeckým průměrem o dva procentní body.

Söder v pondělí novinářům řekl, že je nutné přistoupit k povinnému očkování vybraných profesí. Řekl také, že posilovací dávku vakcíny je potřeba podávat již po pěti měsících a ne po šesti, jak zní současné doporučení. O těchto tématech bude mít Söder ve čtvrtek příležitost hovořit na společném jednání spolkových zemí a spolkové vlády.

Na tiskové konferenci Söder kritizoval postup budoucí koaliční vlády sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálů (FDP), která nehodlá prodloužit nynější stav epidemie celostátního významu. Tato forma nouzového stavu, která poskytuje spolkové vládě značné pravomoci na úkor parlamentu, vyprší 25. listopadu.

Podle Södera bude tento týden „týdnem pravdy“, kdy se ukáže, zda je možné vývoj pandemie v Německu zvrátit. Vedle jednání spolkových zemí a spolkové vlády bude totiž Spolkový sněm hlasovat o novela zákona pro potírání infekcí.

Reklama

Doporučované