Hlavní obsah

Nepokoje v kolumbijských věznicích si vyžádaly 23 mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V několika kolumbijských věznicích v noci na neděli vypukly nepokoje. Zemřelo celkem 23 lidí a 83 jich bylo zraněno. Důvodem výtržností byla vládní opatření související s bojem proti koronaviru. S odvoláním na ministerstvo spravedlnosti o tom informovala agentura Reuters.

Článek

V sobotu zemřel v Kolumbii na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, první pacient. Země zatím eviduje 210 potvrzených případů. Již od minulého pondělka nepřijímá lety ze zahraničí a vláda lidem nad 70 let zakázala až do května vycházet z domova. Uzavřela také školy, bary a hranice se sousedními zeměmi. Reakce na různá opatření ale nejsou jen pozitivní – přesvědčila se o tom například ostraha některých tamních věznic.

Trestanci podle agentury DPA protestovali hlavně proti zákazu návštěv, k němuž vláda přikročila ve snaze eliminovat šíření nákazy už v takto rizikových podmínkách. Dalším důvodem k nespokojenosti měly být špatné hygienické podmínky, ve kterých trestanci žijí. Kolumbijské věznice jsou známé tím, že překračují své kapacity, jedním z požadavků proto bylo, aby nenásilní vězni mohli být přesunuti do domácího vězení.

Mezi zraněnými je sedm zaměstnanců ostrahy, z nichž dva jsou v kritickém stavu, uvedla ministryně spravedlnosti Margarita Cabellová. Podle kolumbijských médií se výtržnosti odehrály kromě dvou věznic v metropoli Bogotá také ve městech Jumundí, Cómbita a Ibagué.

Prezident země Iván Duque na Twitteru uvedl, že vláda bude samozřejmě chránit před koronavirem i životy vězňů, ve věznicích ale nehodlá připouštět nepokoje. Již v pátek prezident oznámil celonárodní třítýdenní karanténu, která vstoupí v platnost v noci z úterý na středu.

Začátkem března se nepokoje spojené s restriktivními opatřeními proti šíření koronaviru udály také v Itálii, kde tehdy zemřelo osm lidí. V sobotu se několik případů vzpoury odehrálo přibližně ve 30 věznicích i ve Francii, vězni se zde většinou po procházce na dvoře odmítali vrátit do cel.

Reklama

Doporučované