Hlavní obsah

Nespokojenců je mezi nájemníky jen zlomek, tvrdí majitel hornických bytů OKD

Dobrý byznys: V hornických bytech už bydlí jen zlomek zaměstnanců OKD, říká zahraniční majitel.

 

Reklama

V Německu si byt pronajímá padesát procent lidí a je tak pro ně běžné stěhovat se za prací, což pomáhá ekonomice, říká Stan Kubáček, který vystupuje za majitele bytů po OKD.

Článek

„Na politické haló okolo nájemních bytů z portfolia velkých průmyslových koncernů jsme zvyklí. Podle nás byl prodej bytů OKD právně v pořádku,“ uvedl v pořadu Dobrý byznys Stan Kubáček, investiční ředitel fondů Round Hill Capital. Ty jsou spolu s dalším zahraničním fondem Blackstone spolumajitelem a zároveň správcem společnosti Residomo, která je druhým rokem vlastníkem obřího portfolia asi 45 tisíc bývalých hornických bytů OKD.

V začínající předvolební kampani se do kauzy pustil novopečený lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj je třeba dosáhnout zrušení privatizační smlouvy a byty dostat zpět do státních rukou, aby je následně mohli získat nájemníci. Stejnou rétoriku pak mají i zástupci nájemníků ze sdružení BYTYOKD.CZ.

Residomo ovšem nemá s původní privatizací, kdy OKD ovládl Zdeněk Bakala se svými partnery, nic společného.

„Pokud budou nějaké spory, tak se v nich můžeme případně utkat, ale podle nás je ta společnost bez právních vad,“ míní Kubáček.

Jak vnímá soudní spory s nájemníky o výši nájemného? Proč investiční fond vůbec sází na nájemní bydlení? Kolik hodlá investovat do oprav hornických bytů? Jaká je situace na trhu ve srovnání se západní Evropou? To vše v pořadu Dobrý byznys v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované