Hlavní obsah

Netanjahu opět zvolen lídrem strany Likud

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zůstává v čele vládní strany Likud. Ve čtvrtečním hlasování členů strany jasně porazil svého vyzyvatele, exministra vnitra Gideona Saara, který mu již poblahopřál k vítězství. Oznámily to tiskové agentury. Netanjahu podle oficiálních výsledků, zveřejněných Likudem, získal 41 792 hlasů neboli 72 procent, zatímco Saar 15 885 hlasů, tedy 28 procent.

Článek

Nejdéle sloužící izraelský lídr by tak mohl po březnových volbách získat další příležitost sestavovat vládu po dvou letošních nezdarech a udržel si i naději, že získá imunitu před trestním stíháním po obvinění z korupce z minulého měsíce, napsala agentura AP.

Výsledek sice rozptýlil jakékoliv pochyby ohledně Netanjahuova setrvání v čele vládní strany, hlavně však zřejmě prodlouží politickou nejistotu v zemi. Netanjahu zůstane v čele Likudu i po nadcházejících březnových parlamentních volbách a jeho potíže se zákonem by jej mohly omezit ve snaze sestavit vládu, dodala AP.

Pro získání imunity Netanjahu potřebuje po volbách zajistit si v parlamentu podporu přinejmenším 61 poslanců pro sestavení vlády, poznamenala agentura.

„Obrovské vítězství! Děkuji členům Likudu za jejich důvěru, podporu a sympatie,“ napsal Netanjahu na Twitteru již zhruba hodinu po skončení voleb. To již premiérovo jasné vedení kromě povolebního průzkumu potvrzovaly i první dílčí výsledky. „S vaší a boží pomocí povedu Likud k velkému vítězství ve volbách a nadále povedeme izraelský stát k nebývalým úspěchům,“ přidal Netanjahu.

Hlasování se zúčastnilo asi 49 procent ze 116 048 členů Likudu oprávněných hlasovat. Ostatní zůstali kvůli nečasu doma.

Netanjahu je v Likudu, navzdory obvinění z korupce, velmi populární. Členové strany navíc bývají ke svému předsedovi velmi loajální, což dokazuje i skutečnost, že Likud měl od svého založení v 70. letech jen čtyři lídry. Očekávalo se tak, že Netanjahu Saara snadno porazí. To mu může pomoci v příštích parlamentních volbách, které budou již třetí za méně než rok.

Minulé volby se konaly 9. dubna a 17. září a ani po jedněch z nich se nepodařilo vůdcům nejsilnějších stran sestavit vládní koalici s většinovou podporou ve 120členném parlamentu. Podle nejčerstvějších průzkumů by se v případě, že by se volby konaly nyní, situace v Knesetu příliš nezměnila.

Netanjahu čelí obvinění z podvodu, zneužití důvěry a podplácení ve třech korupčních kauzách. Premiér ale vinu odmítá a obvinění označuje za pokus o převrat. Netanjahuovi stoupenci se podle AP snažili Saara vykreslit jako součást spiknutí proti premiérovi. Jeho kritici naopak tvrdí, že se Netanjahu snaží oslabit právní stát a vytvořit volební kampaň, v níž se bude prezentovat jako oběť.

Reklama

Doporučované