Hlavní obsah

Netanjahu prosadil úpravu zákona, s ministrem obrany mohou sami vyhlásit válku

Foto: Shutterstock.com

Premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Avigdor Lieberman mohou díky změnám vyhlásit válku „v extrémních případech“.

Reklama

Izraelský parlament schválil novelu zákona, která umožňuje premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vyhlásit válku jen se souhlasem ministra obrany. Dříve musel rozhodnutí schválit celý kabinet. Ve prospěch novely se vyslovilo 62 zákonodárců, proti jich bylo 41.

Článek

Novela byla schválena krátce před mimořádným premiérovým projevem v televizi, kde Netanjahu prohlásil, že Írán utajoval svůj jaderný program. Íránská státní televize označila Netanjahuův projev za propagandu. Podle izraelského listu Haaretz byl zákon schválen až při třetím čtení.

Server televize Al-Džazíra připomíná, že nyní by k vyhlášení války Netanjahu sice potřeboval souhlas ministra obrany Liebermana, v minulosti se ale několikrát stalo, že premiér zastával i funkci ministra obrany. Příkladem jsou někdejší izraelští předsedové vlády David Ben Gurion, Menachem Begin, Jicchak Rabin, Ehud Barak a Šimon Peres.

Tajné dokumenty o íránském jaderném programu

Netanjahuův pondělní projev se uskutečnil na pozadí snahy Spojených států a jejich spojenců na Blízkém východě pozměnit jadernou dohodu, kterou v roce 2015 uzavřel Írán s USA, Francií, Ruskem, Německem, Čínou, Británií a EU.

Izraelský premiér na tiskové konferenci představil dokumenty, které mají dokazovat utajované pokračování íránského jaderného programu i po podepsání dohody z roku 2015. Podle premiéra jde o úplné kopie íránských jaderných archivů. Ty následně diskutoval s představiteli Francie, Německa a Ruska. Vyjádřily se i Spojené státy a Británie.

Materiály získala pro premiéra Netanjahua izraelská tajná služba. Írán měl podle nich lhát o samotné existenci programu, udržování a šíření jeho know-how, neadekvátním poskytování dat Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) a celkově má být podle nich jaderná dohoda založena na lžích. Íránská státní televize označila projev izraelského premiéra za propagandu plnou nepodložených obvinění.

O materiálech Netanjahu v úterý telefonicky diskutoval s vysokými představiteli Francie, Německa a Ruska.

K projevu izraelského premiéra se ale vyjádřily i Spojené státy a Velká Británie.

Bílý dům ve svém prohlášení uvedl, že tyto informace vnímá jako nové a přesvědčivé detaily ve snahách Teheránu vyvinout jaderné zbraně. Potvrdily však podle něj zároveň to, co v USA již dávno věděli - Írán měl i po dohodě z roku 2015 silný jaderný program, který se snažil utajit.

Video: ČTK, AP, Reuters

„Nikdy jsme nebyli naivní ohledně Íránu a jeho jaderných záměrů,“ řekl mluvčí britské vlády.

Proto byl také podle Spojeného království součástí dohody režim nejrozsáhlejších a nejmasivnějších inspekcí MAAE, které kdy v historii mezinárodních jaderných dohod byly. Zásadní je pro ně výhradně mírová náplň programu a její pokračující, nezávislé ověřování.

Francouzské ministerstvo zahraničí pak telefonicky uvedlo, že v nových informacích z izraelských dokumentů vidí základ pro dlouhodobé sledování íránských jaderných aktivit a pro poskytnutí trvalých záruk. Také podle Paříže je tak nezbytné, aby mezinárodní inspektoři v Íránu pokračovali v kontrolách.

„Je zřejmé, že mezinárodní společenství mělo pochybnosti o tom, že Írán provádí pouze mírový jaderný program,“ řekl mluvčí německé vlády.

Berlín podle něj provede detailní analýzu izraelských informací o jaderných aktivitách Teheránu. Rovněž dodal, že MAAE musí tyto informace také neprodleně vyhodnotit.

Kreml ve stručné zprávě po pondělním telefonátu uvedl, že prezident Vladimir Putin s izraelským premiérem posoudili „situaci kolem íránského jaderného programu”. Ruský prezident přitom zdůraznil, že dohodu s Íránem musí všechny zainteresované strany úzkostlivě plnit.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii se k obviněním Izraele zatím odmítla vyjádřit s tím, že dostupné informace vyhodnocuje.

Reklama

Doporučované