Hlavní obsah

„Neuvěřitelné.“ Politici označili vystoupení hradního kancléře za pohrdání

Foto: ČTK

Vratislav Mynář při dnešním proslovu.

Reklama

Za pohrdání občany a ukázku devastace úřadu prezidenta označili pravicoví politici dnešní vystoupení hradního kancléře Vratislava Mynáře, které se mělo týkat mimo jiné zdravotního stavu hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Mynář na něm uvedl, že se zodpovídá jen prezidentovi a že žádost předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) o informace o stavu hlavy státu je vrcholem pokrytectví a snahou o zviditelnění se.

Místopředseda Senátu Jiří Růžička Seznam Zprávám řekl, že vyjádření kancléře Vratislava Mynáře považuje za neuvěřitelné. „Když jsme viděl tiskovou konferenci, tak jsem pochopil, že se asi z dopisu a z ÚVN moc nedozvíme. Tisková konference vedoucího kanceláře byla dost neuvěřitelná. Jak říct, že si budeme dělat, co chceme a vy se nám do toho nepleťte,“ řekl před jednáním v 16 hodin senátor Růžička.

Senátorka a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že Mynářovo vystoupení bylo výsměchem. „Nedozvěděli jsme se nic. Slíbil vyvrácení lží o prezidentově stavu. Nejvíc o něm lže on a celý hradní tým. Jen mlžení a pokračující devastace úřadu prezidenta, naprosté selhání, které nemá obdobu ve fungujících demokratických zemích,“ uvedla.

Senátor a prezidentský kandidát Marek Hilšer z klubu Starostů označil Mynářovo vystoupení za šaškárnu a pohrdání občany. „Odmítnutí otázek, na které má veřejnost nárok, jasně ukazuje, že úmyslem kancléře je zastírat, lhát a manipulovat. Veřejnost má právo znát, zda je prezident schopen vykonávat své pravomoci,“ uvedl.

Podle senátora Davida Smoljaka (STAN) „trestně stíhaný vedoucí (Kanceláře prezidenta republiky) veřejnosti ukázal jen vztyčený prostředník“. Mynářovo vystoupení ukázalo, že hradní kancelář je „naprosto nefunkční orgán sloužící jen privátním zájmům jeho osádky“, nikoli zájmům státu, dodal senátor.

„Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe,“ reagoval na Twitteru na Mynářovo vystoupení místopředseda a poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek. Bývalý pirátský poslanec Jan Lipavský označil prohlášení Mynáře, že zdraví prezidenta je pouze jeho osobní záležitostí, za „neskutečně drzé“. Poznamenal, že zdraví prezidenta je nezbytnou podmínkou pro jeho fungování.

Reklama

Doporučované