Hlavní obsah

Nic zdarma netrvá věčně. Google zpoplatní další ukládání fotek

Foto: Profimedia.cz

Náhled na službu Fotky Google.

Reklama

Celých pět let je služba Google Photos pravděpodobně nejdostupnějším způsobem pro ukládání fotek ve vysoké kvalitě. Brzy se ale všechno změní. Firma spouští placenou verzi, dosavadní fotky ale nesmaže.

Článek

Prostor nabitý funkcemi, inteligentní, snadno se používá. A co je nejdůležitější – je zdarma. Tak tomu bylo alespoň dosud. Od druhé poloviny roku 2021 se totiž na více než půl miliardy uživatelů služby Google Photos vztáhne povinnost za ukládání dat připlácet.

Google aktuálně nabízí každému registrovanému uživateli prostor pro ukládání libovolných dat o velikosti 15 GB. Díky několika výjimkám ale lidé dosud mohli tento limit také legálně a zdarma překročit.

Po pěti letech ale s výjimkami internetový gigant končí. Rozhodl, že možnost zálohovat fotografie ve vysoké kvalitě zruší a nově je začne nabízet za poplatek. Zdarma bude pouze zmíněných prvních 15 GB, poté si uživatel bude muset dokoupit dodatečný prostor v rámci služby Google One.

Jedinou výjimkou tu zůstávají majitelé telefonu Pixel. Pro ty zůstává služba bezplatná.

Na data uložená do konce května 2021 se nové pravidlo podle vyjádření společnosti nevztahuje. Tyto soubory podle všeho nebudou „zabírat“ žádné místo a firma je z platformy ani neodstraní.

Pro Google Disk bude platit, že také kancelářské dokumenty nahrané do konce května zůstanou mimo limit. Google zmiňuje soubory z aplikací Dokumenty, Tabulky, Prezentace, Formuláře, Nákresy a Jamboard.

V příspěvku na blogu, který oznámil změnu, uvedla viceprezidentka platformy Fotky Google Shimrit Ben-Yairová, že podle jejich dat by až 80 procent uživatelů mělo zůstat před placenou hranicí zhruba tři roky.

Otázky a odpovědi:

Musím teď něco udělat?

Ne, můžete si dál zálohovat fotky a videa ve Fotkách Google tak, jak jste zvyklí. Po 1. červnu 2021 se vám Google ozve v případě, že se přiblížíte k naplnění limitu úložiště. Většině uživatelů vystačí volný prostor na několik let, než budou muset něco podniknout.

Kdy vyčerpám bezplatných 15 GB úložiště?

Google připravil pro každého uživatele personalizovaný odhad, který ukazuje, kolik času mu zbývá do vyčerpání kvóty úložiště. Odhad vychází z toho, jak často do svého účtu Google zálohujete fotky, videa a další obsah.

Jak mohu svoje úložiště spravovat?

1. června 2021 Google uvede nový nástroj pro správu úložiště, který uživatelům pomůže jednoduše najít a vymazat tmavé, rozmazané nebo jinak vadné fotky a videa. Můžete si také zakoupit další úložiště ve službě Google One, pokud je ve vaší oblasti dostupná.

Zdroj: Google

Kromě toho Google přichází s další změnou, novým pravidlem pro neaktivní účty. Uživatelům, kteří se nepřihlásí a neprovedou žádnou akci na svém účtu alespoň jednou za 24 měsíců, firma může smazat uložená data na cloudu. Google aktivitu měří nejen na Disku, ale právě ve Fotkách, Gmailu, na webu i v mobilních aplikacích.

Google také může mazat data těm, kteří více než dva roky přečerpávají bezplatný limit. Například ti uživatelé, kteří si uložili až 100 GB s tarifem One, ale pak jej přestali platit, bez placení nyní mohou využívat jen 15 GB.

Volnou kapacitu si můžete zkontrolovat na adresách drive.google.com/drive/quota a photos.google.com/storage.

A i když je možná lepší za službu Fotky Google platit než ji nemít vůbec, je třeba myslet na to, že hlavním důvodem, proč platforma získala tak velkou podporu a počet aktivních uživatelů, je především její bezplatnost a neomezená kapacita.

Odborníci tak očekávají, že například majitelé výrobků Apple, ať už jde o telefony, nebo počítače, by mohli přejít ke konkurenci a začít využívat applovský iCloud. Ten je sice také placený, ale vzhledem k jednoduchosti používání – zvláště na zařízeních Apple – se to zdá být přitažlivou alternativou.

Podle dostupných dat se každý týden do platformy Fotky Google nahraje více než 28 miliard fotografií a videí. A přesto, že zpoplatnění služby řadu fanoušků zklame a některé uživatele přivede ke konkurenci, je to stále ta lepší varianta. Podle některých amerických médií totiž Google uvažoval, že službu zruší úplně.

Reklama

Doporučované