Hlavní obsah

Nike dotlačil „satanisty“ ke smíru. Boty s lidskou krví musí zmizet

Foto: MSCHF

Nike kvůli limitované edici tenisek (na snímku) podal žalobu.

Reklama

Satanské boty budou stát uměleckou skupinu MSCHF odškodné. Poté, co se na trh dostaly tenisky značky Nike v upravené verzi s odkazem na biblický verš zmiňující Satana, na skupinu podal Nike žalobu.

Článek

Americká společnost Nike se dohodla na urovnání soudního sporu kolem bot se satanskými symboly, které uvedla na trh umělecká skupina MSCHF Product Studio.

Ta v rámci dohody přistoupila na to, že boty od zákazníků odkoupí zpět. Firma Nike tvrdí, že boty, na kterých je také její logo, porušují její ochrannou známku. Žalobu na MSCHF společnost Nike podala minulý týden.

MSCHF boty uvedla na trh ve spolupráci s raperem Lil Nas X. Boty jsou upravenou verzí tenisek Nike Air Max 97. Je na nich odkaz na biblický verš zmiňující Satana a také číslice 666, která Satana symbolizuje. Podle MSCHF obsahují i kapku lidské krve.

Vyrobeno bylo pouze 666 párů s cenou 1 018 dolarů (zhruba 22 200 Kč), které se rychle vyprodaly. MSCHF nyní podle Nike nabídne zákazníkům plnou refundaci, aby boty „stáhla z oběhu“.

Číslo 666 je v knize Zjevení svatého Jana zmiňováno v souvislosti s odkazem na Antikrista. Na botách je také obrácený kříž, pentagram a slova „Luke 10:18“. Ta odkazují na verš z Lukášova evangelia, kde se říká: „Viděl jsem, jak Satan padá z nebe jako blesk.“

Společnost Nike argumentovala tím, že boty matou spotřebitele. „Když MSCHF své satanské boty uvedla na trh, začaly se také objevovat výzvy k bojkotu Nike. Důvodem je mylná představa, že společnost Nike takový produkt schválila,“ uvedl přední světový výrobce sportovních doplňků v žalobě.

Reklama

Související témata:

Doporučované