Hlavní obsah

Nikola roste. Popelářská elektroauta jí zajistila tři miliardy dolarů

Nákladní auta společnosti Nikola jsou poháněna baterií.

Reklama

Popeláři v USA budou sbírat odpad do elektroaut. Americký start-up Nikola uzavřel smlouvu s firmou Republic Services na 2 500 popelářských vozů na elektrický pohon. Tato objednávka zvedla hodnotu Nikoly o tři miliardy dolarů.

Článek

Výrobce elektrických vozidel Nikola bude vyrábět popelářská auta pro druhou největší americkou společnost, která se zabývá likvidací odpadu. Poté, co novinku oznámila, vyskočila cena akcií Nikoly o více než 20 procent na 44,8 dolaru. Hodnota firmy se tak zvýšila o tři miliardy dolarů na částku 16,9 miliardy dolarů.

Investory neodradilo ani to, že zatím není jasné, jak bude popelářské auto vypadat, natož aby bylo nějaké sestrojeno. Server CNN uvedl, že by měl nákladní vůz zahrnovat velký zadní prostor, kam by se dávaly odpadky.

Nikola ještě bude muset společnosti Republic Services, která se zabývá svozem odpadu, prokázat, že nákladní vozidlo splňuje technické požadavky, a také musí projít testy v různých klimatických podmínkách. Nikola uzavřela se společností Republic Services smlouvu na 2500 nákladních automobilů a dohoda by se mohla časem rozšířit na 5 000 vozidel. V současnosti firma provozuje na 18 tisíc vozů na tradiční paliva, část pohání plyn.

Podle agentury Bloomberg společnosti zatím nezveřejnily, kolik si bude Nikola za každý vůz účtovat. Zakladatel Nikoly Trevor Milton však uvedl, že bude stát méně než 500 000 dolarů. „Toto odvětví je nejtvrdší průmysl, ale není lepšího odvětví pro elektrifikaci,“ řekl Milton.

Testování nových aut by mělo začít za dva roky, Nikola by pak měla nové popelářské vozy dodat do roku 2023. Elektrické popelářské auto bude mít dojezd 150 mil (240 kilometrů), což by podle ředitele Republic Services Jona Vandera Arka mělo stačit na jeden den.

Důvodem objednávky elektroaut jsou cíle společnosti Republic Services. Loni se rozhodla, že chce snížit emise skleníkových plynů o 35 procent. Popelářská firma v tiskové zprávě uvedla, že rozšířením flotily vozů o elektroauta také očekává významné provozní úspory.

Kvůli bateriím však bude elektrický vůz firmy Nikola vážit více než běžné popelářské auto. Maximální hmotnost vozidel na cestách určuje americká vláda, aby zmírnila opotřebování silnic. Vander Ark uvedl, že by v několika amerických státech kvůli vozům Nikola byly nutné výjimky, co se týče hmotnosti vozidel.

Start-up Nikola na sebe upozornil, když před několika měsíci vstoupil na burzu a cena jeho akcií vzrostla během jediného dne o 103 procent. Oblibě u investorů se v poslední době těší také výrobce elektromobilů Tesla, kterou řídí miliardář Elon Musk.

Automobilka Nikola má větší hodnotu než automobilky Ford a Fiat Chrysler. Společnost také vyvíjí tahač s přívěsem na elektrický pohon, který je podobný pick-upu. Její pick-up nazvaný Badger bude mít celkový dojezd až 600 mil. Na rozdíl od Tesly pracuje Nikola také s vodíkovým palivovým článkem.

Reklama

Doporučované