Hlavní obsah

Nizozemský stát začínají ovládat drogové gangy, varuje tamní policie

Podle nizozemské policie se země stává takzvaným „narco-státem"Video: AP, Reuters

 

Reklama

Podle policie v Nizozemsku dramaticky narůstá počet trestných činů v zemi, lidé však miliony z nich nehlásí.

Článek

Nizozemská policie oficiálně varovala, že lidé přestávají ohlašovat trestné činy, a tím mají organizované gangy volné pole působnosti. Zároveň upozorňuje na stav Nizozemska, ze kterého se stává „narco-state”. To je označení pro zemi, kde obchod s drogami mocensky proniká do státních institucí. Vytváří se jakási paralelní ekonomika ovládaná organizovanými drogovými gangy.

Podle policejních údajů sice počty trestných činů klesají, zároveň je ale lidé přestávají nahlašovat. Organizovaný zločin tak dostává možnost rozvoje. Podle deníku De Telegraaf nemá Nizozemsko dostatečné zdroje a zvládá řešit pouze jednu z devíti zločineckých skupin. Článek holandské policejní unie založený na rozhovorech se 400 detektivy říká, že Nizozemsko splňuje řadu kritérií zmíněného „narco-state”.

Kritici liberálního přístupu Nizozemska k prodeji konopí v kavárnách nebo legální prostituci tvrdí, že byla země neúmyslně povýšena na hlavní centrum obchodu s drogami.

Podle serveru The Guardian většina drogy zvaná extáze, která je poté dostupná v Evropě a ve Spojených státech, pochází z laboratoří na jihu Nizozemska. Ty řídí marocké gangy, které se také velmi podílí na produkci konopí. Podle organizace Europol polovina zisku z kokainu, což je asi 5,7 miliardy eur ročně, přichází z přístavu v Rotterdamu.

Nizozemští policisté požadují najmout dalších 2000 posil, aby zabránili vzestupu organizovaného zločinu. Kritici za tímto krokem vidí jen pokus o vytažení státních peněz. 

Nicméně zpráva, která unikla již dříve tento rok z úřadu nizozemského prokurátora, přinesla další překvapující informace. V minulých letech došlo k poklesu počtu registrovaných trestných činů o 25 % a tedy na méně než 1 milion. Podle uniklého dokumentu se ale 3,5 milionu trestných činů každoročně neregistrovalo.

Starosta Amsterdamu, místní policie i státní zastupitelství hlavního města tento měsíc veřejně varovali před růstem organizovaného zločinu. Šéf amsterdamské policie Pieter-Jaap Aalbersberg však tvrdí, že jeho jednotky tráví 60 - 70 % svého času v boji proti drogovým gangům a jejich obchodování s drogami. Místní policie ale údajně postrádá další nové lidi.

Holandská policejní unie zveřejnila také zprávu, kde varuje před zločinci, kteří se zaměřují na starší nebo postižené osoby. Bývají často nepotrestaní, přičemž jen 20 % případů je nahlášeno policii. Zpráva říká, že počet takových činů proti zranitelným osobám se zvýšil kvůli stárnutí obyvatel a také z důvodu omezení v péči o takové lidi. Dodává také, že se se tomuto tématu nedostává dostatečné pozornosti.

Reklama

Doporučované