Hlavní obsah

Nonstop parkovací stání pro veřejné instituce v Brně se omezí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Brna změní režim některých vyhrazených parkovacích stání, aby obyvatelé centra večer snáze parkovali. Docílit toho chtějí omezením času pro veřejné instituce, jejichž zaměstnanci mají nonstop stání skoro na 130 místech.

Článek

„Nově tam mohou stát jen ve všední dny od 7:00 do 17:00, poté je mohou obsadit rezidenti. Deset těchto míst se zruší úplně,“ uvedla Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

O změně režimu, který se týká například Žerotínova náměstí, Jezuitské, Bayerovy, Botanické, Burešovy a Sokolské ulice, rozhodli dnes radní. „Schválili jsme návrhy dodatků k nájemním smlouvám na parkovací místa s několika veřejnými institucemi, jako je Policie ČR, Nejvyšší soud nebo Jihomoravský kraj. Podle těchto dodatků se režim většiny nonstop vyhrazených parkovacích stání omezí pouze na denní dobu v pracovní dny. Večer nebo o víkendu jsou tato místa nevyužitá, ale rezidenti na nich legálně zaparkovat nesměli,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Dodatky musí podepsat i instituce. „Na vyhrazené parkovací stání si vyřizují povolení zvláštního užívání komunikace, které se vydává na rok. Jakmile tedy skončí platnost těch aktuálně vydaných, lze upravit dopravní značení. Není to ale tak, že měníme režim u všech stání. Určité množství institucím pro nonstop parkování zůstane. Na ostatních, pokud tam budou stát přes noc nebo o víkendech, musí zaplatit stejně jako návštěvník. Je to spravedlivé,“ dodal radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Například Nejvyšší soud, pro který je určeno zhruba 30 parkovacích míst, o omezení doby stání neví. „Nikdo to s námi dosud neřešil. Dlouhodobě svá místa uvolňujeme a nemáme s tím problém. V poslední době se nám ale stávalo, že v Burešově ulici lidé ráno neodjeli a soudci hledali místo. Nainstalovali jsme tam proto zábrany. Na bocích, v Bayerově a Botanické, necháváme místa přes noc volná,“ uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček.

Dodal, že do instituce dojíždí také několik soudců z jiných částí republiky, kteří ve městě přespávají a auto parkují u soudu. Určitý počet parkovacích míst proto potřebují i přes noc.

Reklama

Související témata:

Doporučované