Hlavní obsah

Nová cyklostezka u Bílého Kostela by měla zamezit přebíhání čtyřproudé silnice

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj hledá firmu, jež postaví cyklostezku souběžně s frekventovanou silnici první třídy 13 ve směru od Bílého Kostela na Jítravu na Liberecku.

Článek

Podle hejtmana Martina Půty jde o rizikové místo, kde cyklisté čtyřproudou silnici přebíhají.

„Pokud vše půjde podle plánu, zahájíme práce ve druhé polovině letošního roku a dokončíme je na jaře roku příštího,“ uvedl Půta. Stavět se bude kilometr a čtvrt dlouhý úsek. Na výstavbě se bude dotací podílet Státní fond dopravní infrastruktury, náklady kraj odhaduje na více než 14 milionů korun.

Nová cyklostezka částečně povede po původní výpadovce z Liberce na Děčín, dnes již zčásti zarostlé v lese. Přes silnici 13 se dostanou cyklisté po mostě Na Rozkoši kolem pomníku k 60. výročí vlády císaře Františka Josefa I. a pak budou po levé straně hlavní silnice pokračovat na Jítravu a Rynoltice.

Nový úsek se stane součástí cyklostezky svaté Zdislavy, na jejíž přípravě se pracuje od roku 2012. Cílem je odvést cyklisty mezi Novým Borem a Bílým Kostelem z frekventovaných silnic I/9 a I/13. Náklady na vybudování celé cyklostezky se odhadují na 190 milionů korun.

„Celková délka páteřní cyklostezky svaté Zdislavy je 37 kilometrů. Při návrhu se z velké části využilo tras, kudy dřív vedly koridory železniční i silniční dopravy. Cyklisté se tak projedou po místech, jimiž před desítkami let jezdily vlaky na zrušené trati z Jablonného v Podještědí do Svoru, a po úsecích, kudy vede dnes opuštěná státní silnice nedaleko Cvikova a Jítravy,“ uvedl krajský náměstek pro dopravu Jan Sviták. Ze 37 kilometrů mohou cyklisté zatím využívat skoro 12 kilometrů, hotové jsou třeba úseky z Nového Boru do Svoru nebo mezi Lvovou a Jablonným v Podještědí.

Reklama

Související témata:

Doporučované