Hlavní obsah

Nová obvinění v obří dotační aféře na severozápadě Čech. Počet stíhaných už dosáhl na 30

Foto: Shutterstock.com

V kauze ROP Severozápad čelí obvinění už 30 osob.

Reklama

Dotační kauza na severozápadě Čech dopadla i na Vladimíra Repáče – šéfa stavební firmy Herkul, která od roku 2016 získala podle registru smluv veřejné zakázky v objemu několika miliard korun.

Článek

Policisté znovu rozšířili počet obviněných v rozsáhlé dotační kauze na severozápadě Čech.

Před několika dny začali stíhat další dva aktéry tohoto případu. Seznam zjistil, že jde o ředitele firmy Herkul Vladimíra Repáče a bývalého předsedu představenstva společnosti ROPRO Michala Petříka.

„Nemám svolení klienta, abych se k tomu vyjadřoval. Mohu jen říct, že jsme proti obvinění podali stížnost,“ řekl Seznamu advokát Eduard Bruna, který Repáče zastupuje.

Mostecká firma Herkul, v níž Repáč působí podle obchodního rejstříku jako generální ředitel a prokurista, patří mezi velké stavební firmy. Od roku 2016 získala podle registru smluv veřejné zakázky v objemu několika miliard korun.

Michal Petřík pak rovněž potvrdil, že byl policisty obviněn. Řekl však jen, že proti tomu podal stížnost a že s usnesením o zahájení trestního stíhání nesouhlasí.

Státní zástupce Tomáš Minx uvedl, že policie oba stíhá proto, že chtěli poškodit finanční zájmy Evropské unie v souvislosti s Regionálním operačním programem Severozápad.

V této kauze tak nyní čelí obvinění už třicet lidí. U 26 z nich nyní státní zástupce rozhoduje, zda podá obžalobu.

V této hlavní části případu jsou přitom na seznamu stíhaných ve své době vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Josef Novotný a Jana Vaňhová. Policisté je viní z toho, že ovlivňovali, kdo dostane dotace z Evropské unie.

Nový případ, za který byli obviněni Vladimír Repáč a Michal Petřík, se týká dotace na rekonstrukci mosteckého hotelu Cascade. Jeho zástupce žádal o peníze z Evropské unie na opravu patra hotelu, která se však uskutečnila několik let před tím.

Policisté se okolnostmi přidělení této dotace museli zabývat po rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Ten před dvěma roky vrátil tuto část případu k došetření.

Roli v tom hrála také výpověď bývalého šéfa dotačního úřadu Petra Kušnierze, který si už v jiné větvi kauzy odseděl ve vězení část ze sedmiletého trestu.

U soudu Kušnierz řekl, že na něj Repáč a Petřík naléhali, aby byl projekt úspěšný. Přiznal také, že přidělení této dotace jako tehdejší ředitel ovlivnil.

Podle svědectví Kušnierze – v době, kdy byl ředitelem – Petřík třeba na jaře 2011 zařídil, aby byl projekt hotelu Cascade zkontrolován pracovníky dotačního úřadu.

Důvodem, jak tvrdí policie v obvinění, mělo být to, že zástupce mosteckého hotelu měl u Petříka dluh ve výši 50 tisíc korun.

Petřík však při výslechu na policii předložil dokumenty, podle nichž nebyla tato Kušnierzova verze pravdivá. Zmíněnou částku 50 tisíc zástupce hotelu už dříve ve lhůtě splatnosti v roce 2010 zaplatil.

Reklama

Doporučované