Hlavní obsah

Nová pravidla pro karanténu. Vyhnete se jí díky roušce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Do karantény nebude nově muset člověk, který se setkal s nakaženým, pokud měli při setkání oba roušku nebo respirátor.

Článek

Hlavní hygienička Jarmila Rážová vydá nová pravidla pro posílání lidí do karantény, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Algoritmy budou méně přísné než doposud, část lidí se tak povinnému pobytu doma vyhne.

Do karantény nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest.

Karanténa nebude nutná ani pro lidi, kteří už nemoc prodělali v posledních 90 dnech. Předpokládá se, že alespoň na tuto dobu si lidé vytvořili protilátky, dodal Vojtěch.

Změní se i způsob trasování. Od 21. září dostanou lidé přístup k elektronickému formuláři, kde budou moci své kontakty vyplnit sami. „Bude to významná časová úspora pro hygieniky,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Od příštího pondělí by měl být také spuštěn elektronický formulář pro příjezdy z rizikových zemí do České republiky. Týká se to například lidí vracejících se ze Španělska, kteří musí mít negativní test nebo podstoupit karanténu.

„Pracujeme na tom i s ministerstvem vnitra, aby byla povinnost leteckých společností, které budou přijímat pasažéry do letadla, aby tito lidé měli daný elektronický formulář řádně vyplněný a my měli evidenci o tom, kdo přijíždí z rizikových zemí,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Do karantény posílají hygienici rizikové kontakty nakažených lidí, od 1. září byla její délka zkrácena ze dvou týdnů na 10 dní. Stejně byla zkrácena i nařízená izolace lidí přímo nakažených.

Pokud lidé příznaky mají, jsou v izolaci ještě tři až čtyři dny po jejich vymizení. K ukončení karantény ani izolace není třeba test, výjimkou jsou lidé pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou.

Reklama

Doporučované