Hlavní obsah

Nová starost pro VW: Německý žalobce vyšetřuje vrcholové manažery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

 

Reklama

Aféra Dieselgate má další pokračování. Stáhne znovu automobilku do potíží?

Článek

Dva vrcholoví manažeři Volkswagenu se nově dostali do hledáčku státního zástupce v Dolním Sasku, tedy ve spolkové zemi, kde se nachází i centrála automobilky. Koncern oznámil, že jsou vyšetřováni pro údajnou manipulaci na finančních trzích.

Známý je zatím jen jeden z vyšetřovaných - Hans Dieter Pötsch, současný předseda dozorčí rady automobilky. Jde o jednoho z nejvýše postavených představitelů firmy.

Údajných manipulací se měl dopustit coby finanční ředitel koncernu. Tuto pozici přitom zastával ještě v září minulého roku, kdy vypukl skandál s emisemi, překřtěný jako Dieselgate. Německá prokuratura už v čevnu začala vyšetřovat, zda automobilka splnila svoji povinnost a informovala investory o negativních dopadech skandálu.

Kromě Pötsche a „nejmenovaného člena vedení" je již vyšetřován i bývalý šéf firmy Martin Winterkorn.

Pötsch i VW uvedli, že nové vyšetřování podporují. „Na základě pečlivého zkoumání interními i externími právními experty je společnost ujištěná ve svém přesvědčení, že manažeři plnili svoji povinnost podle německého práva," stojí v prohlášení koncernu.

Vyšetřování znovu oživuje problém Dieselgate v době, kdy se koncern sice ve Spojených státech dokázal dohodnout na finančním urovnání kauzy, avšak zároveň na tamním trhu zažívá propad prodeje.

V EU pak dál řeší tlak eurokomisařky Věry Jourové, která po vzoru USA žádala odškodnění i pro evropské zákazníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované