Hlavní obsah

Nové české Palermo. Někteří se nechali koupit za lístek na hokej, popsala policie

Policie rozšířila obvinění v kauze libereckého dopravního podniku a firmy Busline.

Reklama

Úplatky více než 18,5 milionu korun policie nově zadokumentovala v případu severočeského podnikatele Jiřího Vařila. Obviněno je v kauze už 17 lidí a 14 firem.

Článek

Detektivové na severu Čech předložili nové výsledky pátrání v jednom z největších případů systematického ovlivňování veřejných zakázek, na kterém pracují už několik let.

V dokumentu, s nímž se Seznam Zprávy mohly seznámit, líčí do dalších detailů propracovaný korupční systém, jaký podle nich fungoval zejména v pátém největším městě republiky v Liberci.

Případ se točí kolem vlivného podnikatele v dopravě Jiřího Vařila – podle vyšetřovatelů faktického majitele firem ze skupiny BusLine. Policisté ve zmíněném dokumentu uvádějí, že firma BusLine a další společnosti dostávaly stamilionové zakázky mimo jiné díky tomu, že si Jiří Vařil zavazoval komunální a krajské politiky z hnutí ANO, z hnutí Starostové a nezávislí nebo z řad komunistů.

Vyšetřovatelé také popisují, že kromě nich Jiří Vařil podobně ovládal i zaměstnance libereckého dopravního podniku, advokáty nebo auditory.

Způsoby, jakým to podnikatel dělal, byly podle vyšetřovatelů různé.

Někteří inkasovali od firem ze skupiny BusLine pravidelně peníze v řádu desítek tisíc korun nebo dostávali peníze na koupi osobních aut. Další se nechali získat k přízni „jenom“ VIP vstupenkami na hokejové utkání Bílých Tygrů Liberec nebo zaplacenou cestou na zahraničí utkání fotbalového klubu z Jablonce nad Nisou.

Na české poměry jde o mimořádně rozsáhlý případ. Celkově se podle policistů podařilo zadokumentovat úplatky převyšující částku 18,5 milionu korun.

„Vzhledem k tomu, že se nejednalo o případy ojedinělé, proces získání osob se vyznačoval mnohostí, lze jednoznačně konstatovat, že se jednalo o zcela propracovaný korupční systém,“ uvedli doslova vyšetřovatelé.

Dosud bylo v kauze obviněno deset lidí, ale v uplynulých dnech se vyšetřování významně posunulo. Jak Seznam Zprávám potvrdil náměstek ústeckého krajského žalobce Dan Anděl, policisté rozšířili počet obvinění – a to dost podstatně.

„Po vydání dalších usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání je ve věci aktuálně trestně stíháno sedmnáct obviněných fyzických osob a čtrnáct obviněných právnických osob,“ uvedl žalobce Anděl s tím, že vyšetřování tedy ještě bude po dobu letošního roku pokračovat.

Seznam Zprávy zjistily, že se další obvinění týká ovlivnění čtyř zakázek libereckého dopravního podniku. A mezi stíhanými jsou dva jeho zaměstnanci, auditorka a zástupci dvou firem, které měly zakázky získat.

Hlavní postavy této kauzy policisté celé roky sledovali a odposlouchávali. Díky tomu předkládají celou řadu zjištění. Odposlechy byly totiž – jak plyne z dokumentu – mimo jiné v kanceláři bývalého ředitele libereckého dopravního podniku Luboše Wejnara nebo přímo ve vile Jiřího Vařila.

Vedle toho mají vyšetřovatelé také ještě jeden důležitý důkaz – poznámky podnikatele Vařila. Ten si do svého notebooku detailně roky zapisoval, jaká jednání se uskutečnila, co se podařilo dojednat nebo co je nutné ještě vyřešit.

Muž s černou brašnou

Právě do těchto poznámek si Vařil mimo jiné napsal, že Wejnar je pro něj „moneygenerátor“. Tedy ten, jak se domnívají policisté, kdo mu generuje zisk. Wejnar zase na odposleších mluvil o Vařilovi jako o pánovi z kopce (a to kvůli tomu, že tento podnikatel má vilu na cestě do hor za Libercem).

Policie Vařila i Wejnara v roce 2018 zatkla, obvinila je a nyní je vyšetřuje na svobodě. Uvádí, že to bylo několik dní poté, co se přímo u Vařila doma předávaly úplatky ve výši 400 tisíc korun.

Policisté tuto schůzku díky odposlechům zaznamenali, dokonce uvádějí, že slyšeli, jak „šustí“ předávané peníze.

„Bohužel nemám počítačku, musíme jak za starých časů: Prosím tě, spočítej to po mně. Sedí?“ říká na odposlechu Jiří Vařil a policie si k jeho slovům připisuje zmíněnou poznámku o šustění bankovek.

„No, moc děkuji,“ odpovídá Luboš Wejnar, který si za tyto peníze poté pořídil auto značky Opel Zafira.

Policie jde v této epizodě do detailu. Píše, že Wejnar zaplatil za vůz 394 100 korun a že zbývajících šest tisíc u něj policisté zajistili (v hnědé peněžence v černé brašně), když ho přišli zatknout.

Navíc vyšetřovatelé tvrdí, že firmy ze skupiny BusLine už předtím na účet Luboše Wejnara a později jeho manželky odesílaly pravidelné měsíční částky. Celkově se jednalo o 1,4 milionu korun.

Policie je jednoznačně přesvědčena, že šlo o úplatky, protože podle ní Wejnarova manželka žádnou práci v zásadě pro firmy nevykonávala, avšak obviněný Jiří Vařil má jiný názor.

„Podle mě došlo z velké části k nepochopení. Rozhodně se nejednalo o uplácení,“ odmítl korupční jednání pro Seznam Zprávy. „Já jsem přesvědčený, že jsem se žádného porušení zákona nedopustil a že se to všechno řádně vysvětlí.“

Luboš Wejnar pak na dotaz Seznam Zpráv odpověděl, že nechce nové zjištění policie komentovat. „Ani se kvůli tomu vyšetřování nemůžu vyjadřovat,“ uvedl Wejnar.

Vyšetřovatelé tvrdí, že díky úplatkům byl Wejnar loajální Vařilovi. A to natolik, že se v deseti různých případech snažil zvýhodnit firmy, které tento podnikatel podle policie ovládal. Loajální mu byli ale krajští nebo komunální politici z KSČM, ČSSD nebo ODS.

Je to zlodějina, zní na odposlechu

Jak dokládají odposlechy, v některých případech šlo vedení dopravního podniku firmě BusLine natolik na ruku, že už to přišlo za hranou i některým jeho zaměstnancům.

Třeba předloni v lednu řešil Wejnar s ekonomickým ředitelem Milanem Červenkou a provozně-technickým ředitelem Ludvíkem Lavičkou, že by autobusy dopravního podniku měly tankovat plyn z plničky, kterou provozovala firma ovládaná Jiřím Vařilem.

Podle Červenky nebylo ekonomicky výhodné, aby kvůli tomu jezdili tankovat z Liberce do Jablonce nad Nisou, když cesta za plyn byla stejná. Dopravní podnik v obou městech platil 19 korun.

„To je na zavření,“ slyšeli vyšetřovatelé z odposlechů ve Wajnerově kanceláři Červenku.

„Protože jestli budeme jezdit do Jablonce a budeme čerpat více jak 25 tisíc (kilogramů za měsíc), tak je to zlodějina, protože tady 19 korun, a tam budeme mít také 19 korun, to znamená náklady všechny, co jsou navíc a jsou velké,“ vysvětloval nadřízenému ekonomický ředitel a pak znovu zopakoval: „Tak je to na kriminál.“

Reklama

Doporučované