Hlavní obsah

Nové dopravní hřiště v Jihlavě má i učebnu a šatnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jihlavě v pátek začalo sloužit nové dopravní hřiště, jehož součástí je moderní budova s učebnou, skladem kol a dílnou pro jejich opravy. Vedle výuky dětí bude hřiště otevřené i pro veřejnost.

Článek

Trénovat jízdu světelnou nebo kruhovou křižovatkou či přes železniční přejezd mohou od pátku malí i velcí cyklisté z Jihlavy na novém dopravním hřišti. To vzniklo rekonstrukcí starého hřiště ze 70. let v ulici U Rybníčků.

Stavební úpravy přibližně hektarového území v údolí říčky Jihlávky trvaly rok. Založení stavby ztěžovala skutečnost, že jde o záplavové území a kdysi tam byl rybník. „Snažili jsme se vyprojektovat dopravní hřiště s mnoha dopravními situacemi,“ uvedla projektantka Zuzana Hrubešová. Chodníky a asfaltové silničky se značkami vedou mezi vzrostlými stromy.

Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) označila nové dopravní hřiště za první krok, jak pomoci dětem. „Krok číslo dva je, aby provoz zvládaly i v běžných ulicích. A to je ještě další velký úkol pro město, abychom měli bezpečné ulice,“ řekla.

Výuku bude zajišťovat městský dům dětí a mládeže. Ředitel Vilibald Prokop uvedl, že výuka pro školáky by měla začít tento měsíc. „Jednorázové akce pro veřejnost máme naplánované od nového roku,“ řekl. V kolárně u hřiště je pro potřeby výuky připraveno 35 dětských jízdních kol a 17 odrážedel.

V sousedství dopravního hřiště dokončují stavbaři cyklostezku. Za rekonstrukci starého hřiště město zaplatilo skoro 25 milionů korun.

Upravení plochy podle radnice zapadá do snah na oživení území podél řek Jihlavy a Jihlávky ve městě. V místě dopravního hřiště byl do 50. let minulého století Koňský rybník. Vodní plochu poblíž městských hradeb využívali Jihlavané v létě ke koupání a v zimě k bruslení. V sousedství teď vznikl nový bytový komplex.

Reklama

Doporučované