Hlavní obsah

Nové informace o Čapím hnízdě: tajemná akcie, podpis z USA či peníze od Babiše

Foto: Seznam Zprávy

Farma Čapí hnízdo, kvůli které byl premiér Andrej Babiš trestně stíhaný do letošního září.

Reklama

Když Babiš mladší měl podepsat papíry k převodu farmy, nebyl v Česku, píše iRozhlas.

Článek

Výpovědi bankéřů, záhadné akcie či rekonstrukce cesty Andreje Babiše mladšího do USA – to jsou informace, které se skrývaly pod začerněnými místy v dokumentu, v němž státní zástupce Jaroslav Šaroch v září shrnul důvody k zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše. Jeho kompletní verzi teď získal server iRozhlas.cz.

Od strany 22 spis na dalších deseti začerněných stranách popisuje sporný převod akcií firmy ZZN Agro Pelhřimov, dnešní Farmy Čapí hnízdo, do vlastnictví Babišových blízkých. Podle vyšetřovatelů k tomu totiž nemohlo dojít tak, jak o tom referují oficiální dokumenty – Babišova manželka Monika a jeho syn z prvního manželství Andrej Babiš mladší měli podle kupní smlouvy získat dvacet akcií na Silvestra roku 2007. Babišův syn ale byl v té době ve Spojených státech, a nemohl tudíž dokument podepsat v Praze. Policisté tak usoudili z bankovních výpisů, které získali.

Vyšetřovatelé měli podle informací serveru iRozhlas.cz pochybnosti i o akcionářské struktuře firmy Farma Čapí hnízdo – konkrétně šlo například o situaci z ledna 2010. Advokáti Václav Knotek, Alexej Bílek a Gabriela Knapová tehdy měli hned dvakrát uvést za skutečné majitele akcii číslo 006. Tu měl od Babiše mladšího získat a vlastnit bratr Moniky Babišové Martin Herodes. Babišova manželka ji na něj převedla proto, že se nechtěla aktivně podílet na chodu a správě společnosti. Její bratr o to měl na základě jeho výpovědi naopak zájem. Premiérovi příbuzní měli za akcie zaplatit celkem přes dva miliony korun, částku ale nakonec uhradil sám Andrej Babiš. K znepřehlednění vlastnické struktury přispěly podle vyšetřovatelů i chybějící seznamy tehdejších akcionářů nebo plná moc pro advokáty.

Detektivové podle spisu sázeli na výpovědi zaměstnanců britské banky HSBC, která Čapímu hnízdu půjčila celkem 375 milionů korun a dalších 80 milionů na vybavení.

V poznámkách banky bylo podle Šarocha také uvedeno, že skutečným vlastníkem Farmy Čapí hnízdo je právě Andrej Babiš. Ten je prý v materiálech z roku 2009 a 2010 uvedený jako stoprocentní vlastník. „Financování tohoto projektu mělo zajistit bance HSBC výraznější obchody se společnostmi skupiny Agrofert a z toho pramenící profit banky,“ citoval státní zástupce z interních listin podle informací zpravodajského serveru.

Na obžalobu to ale podle státního zástupce nestačilo.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v září rozhodl, že kauza Čapí hnízdo nepůjde před soud. Jeho verdikt nyní může zvrátit ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Čas na to má do Vánoc. Andrej Babiš od začátku vyšetřování opakuje, že je nevinný.

Reklama

Doporučované