Hlavní obsah

Nového dopravce v Jablonci nad Nisou zlobí odbavovací systém

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nový dopravce v Jablonci nad Nisou má potíže s odbavovacím systémem. Autobusy kvůli výpadku GPS nehlásí zastávky.

Článek

Tyto problémy by měl dodavatel systému ještě dnes odstranit, řekl Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem veřejné dopravy ve městě. Systém prodeje jízdenek u řidiče ale funguje včetně platby kartou, odmítá však akceptovat starší krajské karty Opuscard vyrobené před rokem 2017 jinou technologií. I to se podle Wejnara řeší a mělo by být brzy v pořádku.

Po desetiletí zajišťovala MHD v Jablonci a blízkých obcích nejprve společnost ČSAD Jablonec a pak firma BusLine, která vznikla jejím spojením s ČSAD Semily. Dnes ale na linky poprvé vyjely autobusy společnosti Umbrella Coaches and Buses, která získala zakázku do konce ledna 2023 v poptávkovém řízení. Firma, která jezdí pro FlixBus, má zkušenosti i s MHD v německém Hamburku a Karlsruhe. Jablonci nabídla nejvýhodnější cenu, za kilometr bude město platit 44,56 Kč, zhruba 126 milionů korun za dvouletý provoz. Dosavadní dopravce - BusLine MHD Jablonecko - nabídku nepodal.

BusLine ale nezmizí z Jablonce úplně, se společností Umbrella bude spolupracovat. Novému dopravci bude firma zajišťovat například pohonné hmoty, výlep jízdních řádů, specializovaný servis a mytí autobusů. V počátečním období bude mít BusLine v pohotovosti i čtyři vozidla k operativnímu vykrytí případných výpadků. „Chceme, aby vše proběhlo hladce. Nabídli jsme společnosti Umbrella řadu služeb, které by jinak dopravce nepocházející z tohoto regionu zajišťoval obtížně nebo podstatně dráž,“ sdělil ČTK vlastník skupiny BusLine Jakub Vyskočil.

Umbrella nasadila do provozu v Jablonci 30 nízkopodlažních mercedesů s klimatizací a wi-fi, většina je dvanáctimetrových a čtyři jsou malé, osmimetrové. Zhruba za milion pro ně musela nakoupit nové informační tabule, ty původní „neuměly česky“.

„Ráno, jak byly velké mrazy, tak zamrzl jeden autobus na Maxově, takže tam bylo zpoždění 20 minut, jinak na ostatních linkách byla zpoždění do pěti minut. Dost to klouzalo, a tak i nástup lidí do autobusů byl pomalejší,“ dodal Wejnar. V Libereckém kraji klesly dnes ráno teploty i pod minus 15 stupňů.

S novým dopravcem se v Jablonci nad Nisou po 24 letech zásadním způsobem změnily i jízdní řády. Nezměněné zůstaly trasy páteřních linek 101 a 104, zásadní změnou ale prošly trasy v centru Jablonce. Přibyly nové zastávky, třeba v areálu nemocnice, v ulici 28. října nebo u divadla. „Máme připomínky z Horní Proseče, kde se prodlužovaly intervaly mezi spoji, jsou nějaké připomínky ze sídliště Na Vršku, kde ubyly nějaké linky. Máme také připomínky z Jabloneckých Pasek. Lidé naopak oceňují spoje do nemocnice,“ řekl Wejnar. Lidé mají podle něj čas do konce března posílat připomínky, případné změny jízdních řádů udělá Jablonecká dopravní k 1. dubnu.

Reklama

Doporučované