Hlavní obsah

Noví učitelé v Karlovarském kraji mohou získat náborový příspěvek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kraj tím chce příspěvkem řešit problém s nedostatkem pedagogů v oblasti. Nastupující pedagog může dostat 150 tisíc korun.

Článek

O krajský náborový příspěvek mohou žádat školy zřizované krajem, což jsou střední a některé praktické základní školy. Škola může získat na jednoho učitele 200 tisíc korun, po zdanění a odvodech by tak učiteli mohla dát 150 tisíc.

„V současné době z původních 36 požadavků se už podařilo našim školám oslovit a získat 12 potencionálních zájemců, kteří by mohli dostat náborový příspěvek. Kraj na to již vyčlenil a schválil potřebné prostředky, tak aby měly školy jistotu, když s nimi uzavřou smlouvu, že je budou mít,“ řekl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč (nez.).

Podmínkou pro přidělení příspěvku je to, že pedagog musí odpracovat ve škole minimálně tři roky. Dále nesměl být rok předtím zaměstnán v jiné škole v kraji. Vedení regionu tak chce předejít tomu, aby se obce, města a kraj o učitele přetahovaly.

Nové učitele potřebují v Karlovarském kraji prakticky všechny školy. V regionu ubývá učitelů a ti, kteří zůstávají, postupně odcházejí do důchodu. Náborové příspěvky už kraj nabízí lékařům a sestrám, kterých je také nedostatek.

O příspěvky již požádaly například Střední škola uměleckoprůmyslová, Střední škola logistická Dalovice, gymnázia v Ostrově nebo Chebu. Nejvíce žádostí přišlo ze základní praktické školy v Karlových Varech, kde chybějí zejména specializovaní učitelé.

Nedostatek učitelů se ale v kraji týká zejména základních škol, které jsou zřizovány zpravidla obcí. Kritickou situaci ve školství začal loni řešit například Cheb, zavedl náborové příspěvky pro učitele v městských základních školách. Základní školy chce ale podpořit i kraj, a to tím, že by poskytl 100 tisíc korun jejich zřizovatelům, uvedl Bradáč.

Reklama

Doporučované