Hlavní obsah

Novináře našli bez hlavy. Další případ vraždy otřásá Mexikem

Foto: Profimedia.cz

Snímek z dva roky starých protestů v řadách novinářů po zavraždění jejich kolegy.

Reklama

Mexikem letos poněkolikáté otřásá případ vraždy novináře. Tělo Julia Valdivii, který psal o činnosti násilných gangů, našli bez hlavy. Patrné byly i stopy mučení.

Článek

Mexický novinář, který psal o násilí gangů ve státě Veracruz, byl nalezen se setnutou hlavou. Jedná se o další z řady děsivých vražd v zemi, která patří z hlediska vykonávání novinářské profese k nejnebezpečnějším na světě.

Tělo 44letého Julia Valdivii, který se soustředil právě na činnost místních násilných gangů, byl nalezeno v odlehlém okrese Tezonapa asi 100 kilometrů od Veracruzu, hlavního města stejnojmenného státu. „Valdivia byl nalezen poblíž železniční trati se setnutou hlavou a stopami mučení,“ řekl jeho kolega z deníku Diario El Mundo, který si nepřál být jmenován.

Podle místních médií se jedná už o čtvrtého setnutého novináře v letošním roce v této středoamerické zemi. Podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) se v roce 2019 téměř polovina všech vražd žurnalistů na světě odehrála právě v Mexiku.

Od ledna letošního roku byly dle Reportérů bez hranic zavražděny dvě desítky novinářů a tři jejich asistenti. Například v červnu zemřel kamerunský novinář Samuel Wazizi, který byl od srpna 2019 vězněn za kritiku chování vlády vůči místní separatistické vzpouře. Wazizi, jenž pracoval pro Chillen Media Television (CMTV), zemřel odříznutý od kontaktu s právníkem, rodinou i přáteli. V květnu bylo v Pákistánu nalezeno tělo se dvěma ranami na hlavě a stopami po mučení na zádech. Patřilo Zulfiqaru Ali Mandranimu, reportérovi Daily Koshish.

Jen o několik dní dříve došlo k zabití Jorge Ávalose, mexického zakladatele mediální společnosti Medios Obson. Novinář byl kvůli dřívějším výhrůžkám smrtí pod policejní ochranou. Jeden ze dvou policistů byl při útoku zabit a druhý zraněn. 1. dubna letošního roku zmizel Víctor Fernando Álvarez Chávez. Jeho vraždu potvrdil test DNA nalezené části jeho těla.

V loňském roce bylo v Mexiku zavražděno deset novinářů, což z něj činí jednu z nejnebezpečnějších zemí pro vykonávání tohoto povolání.

Jeden z nejznámějších příběhů vraždy novináře se pojí se Saúdskou Arábií, která dle indexu patří mezi deset nejhůře hodnocených zemí. V říjnu roku 2018 si saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží přišel na konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu vyřídit doklady potřebné ke svatbě se svou tureckou snoubenkou Hatice Cengizovou, která na něj před konzulátem čekala.

Z budovy už ale neodešel, zabil ho tým saúdskoarabských agentů. Jeho tělo, které patrně rozčtvrtili a odvezli z budovy, se nikdy nenašlo. Chášakdží byl velkým kritikem saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Právě jeho západní vlády nebo americká zpravodajská služba CIA podezíraly z objednání vraždy.

Letos v září pět lidí původně odsouzených za vraždu k trestu smrti dostalo nově 20leté vězení. Zbylí tři odsouzení dostali tresty v rozpětí od sedmi do deseti let vězení. Kvůli vraždě spáchané v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu bylo v Saúdské Arábii vyšetřováno 31 lidí, z nichž 21 bylo zatčeno a proces pak začal s 11 z nich. Konal se ale za zavřenými dveřmi a podle kritiků neodpovídal mezinárodním standardům. Prokuratura pro pětici souzených požadovala tresty smrti.

Reklama

Doporučované